Syntymäpäivä­haastattelussa Oulun hiippa­kunnan piispa Jukka Keskitalo: ”Meillä on maailman työntekijä­keskeisin kirkko”

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo

Piispa Jukka Keskitalo täyttää 60 vuotta tänään 10.1.

Hänen haastattelunsa aloittaa uuden Kotimaa.fi:ssä julkaistavien syntymäpäivähaastattelujen sarjan.

Olet työskennellyt viimeiset kolme vuotta Oulun hiippakunnan piispana. Missä katsot tehtävässä onnistuneesi parhaiten?

– Olen päässyt sisälle hiippakuntaan ja kyennyt rakentamaan keskusteluyhteyden seurakuntiin sekä eri tavoin ajattelevien pappien kanssa. Täällä pohjoisessa on sitoutunutta ja värikästä papistoa.

Entä missä sinulla on kehittymisen varaa?

– Toki monessakin asiassa. Yksi niistä on kärsivällisyys. Huomaan tuskastuvani jos asiat eivät etene. Vaikka monet pitävät minua rauhallisena, löydän itsestäni paljon myös kärsimättömiä piirteitä.

– Ongelmien ratkaisun kannalta ei ole läheskään aina hyvä ilmaista kärsimättömyyttä.

Helsingissä kirkkoon kuuluu enää alle 50 prosenttia asukkaista. Mitä hiippakuntasi alueella ja erityisesti Oulussa on tehtävissä, ettei kehitys olisi samansuuntaista?

– Ei tämä pohjoinen ole mikään lintukoto. Oulussa on paljon samoja kysymyksiä kuin etelän isommissa kaupungeissa.

Yhtenä vahvuutena täällä on kuitenkin rippikoulun vankka asema.

– Herätysliikkeiden vahva asema on joskus synnyttänyt jännitteitä, mutta on samalla liima kirkon jäsenyyden kannalta.

– Ihmisillä on tuntumaa hengelliseen kieleen, ja siksi täällä on helppoa ottaa puheeksi hengellisiä asioita ilman vaivautunutta hiljaisuutta. Herätysliikkeiden vaikutus sekä kansankirkollisuus merkitsevät sitä, että esimerkiksi synti ja armo ovat tuttuja käsitteitä.

– Yksi jäsenyyteen sitouttava tekijä on myös se, että täällä on paljon kirkkokuoroja ja seurakuntien musiikkiryhmiä, kirkkomusiikilla on iso rooli Oulun hiippakunnassa.

Mitä muutospaineita kirkolla on?

– Kirkon elämä on pysyvyyden ja muutoksen jännityskentässä elämistä. Siitä seuraa sen jatkuva löytäminen, miten muuttumaton sanoma synnistä, armosta ja pelastuksesta tuodaan tähän päivään niin, että se koskettaa ihmisiä.

– Kirkon tulevaisuus riippuu paljolti siitä, kykeneekö se luopumaan työntekijävetoisuudesta. Kirkon pitää tulla nykyistä paljon enemmän jäsenistään ja heidän osaamisestaan riippuvaiseksi kirkoksi. Nyt meillä on maailman työntekijäkeskeisin kirkko.

– Kolmas iso asia on, että avioliittokysymykseen pitää löytää ratkaisu. Se tapahtuu niin, ettei kumpikaan näkemys ota toisesta selkävoittoa, vaan löytyy jonkinlainen rinnakkaiselo. Päätösten pitää olla teologisesti perusteltuja, kuten oli 1980-luvulla naispappeuspäätöstä tehtäessä. Silloin professori Tuomo Mannermaan tutkimukset toimivat teologisena avaimena.

– Näen, että avioliittokysymyksessä ei ole teologisesti päästy yhtä syvälle kuin virkakysymyksessä. Avioliittokysymys on raamatuntulkintakysymys eri kannoilla oleville.

Minkä yhteiskunnallisen epäkohdan korjaisit, jos sinulla olisi valta siihen? Miten piispana voit vaikuttaa tähän epäkohtaan?

– Suomessa on liian vaikeaa saada matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita. Tiedän ihmisiä, jotka ovat etsineet apua sitä saamatta. Somaattisten sairauksien hoito on Suomessa paljon paremmin resursoitu.

– Piispana voin ainakin kannustaa ja muistuttaa seurakuntien työntekijöitä siitä, että ne järjestävät riittävästi paikkoja, joissa työntekijät kuuntelevat ihmisiä. Kuuntelemisen paikkoja voivat olla esimerkiksi paikalliset kahvilat ja ylipäätään paikat, joissa ihmiset jo ovat koolla. Joskus pienelläkin asialla voi olla mielenterveyttä tukeva vaikutus

Mikä on ollut elämäsi vaikein paikka?

– Isän kuolema melko nuorena melko nopeasti edenneeseen sairauteen sekä hänen hautaan siunaamisensa oman pappisurani alussa.

Jukka Keskitalo noin 10-vuotiaana.
Kuva: Jukka Keskitalon kotialbumi

Mistä unelmoit tai mitä haaveilet?

– Minulla on vielä vahva työidentiteetti ja toivoakseni runsaasti työvuosia edessä, niihin toivon terveyttä.

– Viime vuosina olen iloinnut erityisesti lastenlasten kanssa olemisesta ja isovanhemmuudesta. Unelmoin siis hyvästä ajasta lastenlasten ja lasten kanssa.

Lyhyet:

Kirjat yöpöydällä: Tommi Kinnusen Neljäntienristeys ja kaukaisen sukulaiseni Rosa Liksomin Väylä.

Viimeksi katsottu TV-ohjelma: Netflixin dokumenttisarja Toisen maailmansodan tärkeimmät tapahtumat väreissä.

Suhde sosiaaliseen mediaan: Aktiivinen ja avoin.

Piispan syntymäpäiväkonsertti Oulun tuomiokirkossa on peruttu mutta virtuaaliselle syntymäpäivävastaanottolle maanantaina 10.1. klo 13 pääset osallistumaan täältä. Piispantalosta striimattava lähetys on katsottavissa Virtuaalikirkossa. Luvassa on muotokuvan paljastaminen, kirjan julkistaminen, musiikkia ja yllätysohjelmaa.

***

Piispa Jukka Keskitalon muotokuva paljastettiin maanantaina 10.1. Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa. Muotokuvan on maalannut taiteilija Joonas Vähäsöyrinki.

Taiteilija Joonas Vähäsöyrinki (s. 1973) kertoo tavoitelleensa teoksessa helposti lähestyttävää ja lämmintä persoonaa.

– Tavoitteena oli luoda piispasta tunnistettava näköiskuva. Vaikka teos sijoittuu perinteiseen muotokuvamaalaamisen traditioon, on se silti hyvin tässä päivässä kiinni, Vähäsöyrinki sanoo.

Täydennetty 10.1. kello 14.30. Lisätty muotokuvasta kertova osuus.

Syntymäpäivähaastattelussa Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo: ”Meillä on maailman työntekijäkeskeisin kirkko”

Edellinen artikkeliRadion aamuhartaus siirtyy esitettäväksi klo 6.50 – ”Onhan tämä suoraan sanottuna harmi”
Seuraava artikkeli”Dogmin­julistuksen paine ja totutut käytännöt voivat kaventaa kirkon mahdollisuuksia”, sanoo filosofi ja teologian ylioppilas Esa Saarinen

Ei näytettäviä viestejä