Suvelan uuteen ekokappeliin lämpöä tuovat valo ja kuusi – tilat on täytetty lasitaiteella

Espoon Suvelan kappeli on valmistunut runsaan vuoden rakentamisen jälkeen. Kappeli vihitään käyttöön sunnuntaina 4. syyskuuta. Kuparilla verhoiltu rakennus kätkee sisäänsä tiloja ihmisen koko elämänkaaren tarpeisiin. Rakennus saatiin valmiiksi lähes aikataulussa, ja 14,3 miljoonan euron kustannusarvio alitettiin.

– Tämä on henkinen ja hengellinen olohuone, jossa on lupa viihtyä, luonnehtii Suvelan alueen kappalainen Oiva Hujanen.

{kuva_342f3088-3c23-4730-80ca-639e019386a3}

Suomeen rakennetaan harvakseltaan uusia sakraalitiloja, ja useat viime vuosina valmistuneet ovat samojen suunnittelijoiden käsialaa. Suvelan kappelin on suunnitellut palkittu, puurakentamisesta tunnettu arkkitehtitoimisto OOPEAA, joka aikaisemmin tunnettiin nimellä Lassila Hirvilammi arkkitehdit Oy.

Pääsuunnittelija, arkkitehti Anssi Lassila on suunnitellut myös Kärsämäen paanukirkon (2004) sekä Klaukkalan (2004) ja Jyväskylän Kuokkalan (2010) kirkot.

– Pidän kirkkorakennuksista ja niiden suunnittelemisesta. Nykykirkot ovat monikäyttöisiä rakennuksia, niissä on läsnä ihmisen koko elämänkaari syntymästä kuolemaan. Jos kävijät tavoittavat rakennuksessa henkisyyttä ja arjesta irrottavaa tunnelmaa, suunnittelija on onnistunut, Anssi Lassila sanoo.

{kuva_946e3d0e-90e7-4e67-ac9e-4dd5e115a492}

Suvelan kappelin valoisan harras tunnelma kertoo, että arkkitehdin tavoite on toteutunut. Vaaleat öljyllä käsitellyt kuusipuupinnat tuovat sisätiloihin valoa, tyyliä ja lämpöä. Sakraalitilan lasiteokset, digiprintattu lasiseinä ja Hannu Konolan lasitaideteos Minä elän, ovat kauniita ja käytännöllisiä: osittain läpinäkyvinä ne sekä rajaavat että yhdistävät tiloja.

Toiselle puolelle rakennusta mahtuu myös arkikäyttöön tarkoitettuja kodikkaita tiloja erilaisille ryhmille, kuten iltapäiväkerhoille, nuorille ja vanhuksille.

Kappelin kantavat rakenteet ovat puuta ja betonia. Katto ja seinät on pinnoitettu kuparipellillä, joka patinoituu vihreäksi 5–10 vuodessa. Ekologisuus ja kestävyys olivat tärkeitä kriteereitä materiaalien valinnassa. Kappeli on Espoon seurakuntien ekorakentamisen pilottikohde. Se lämmitetään kaukoenergialla. Rakennuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota esteettömyyteen.

Budjetti alittui

Espoon seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Jorma Jussilainen kertoo, että kappeli valmistui lähes aikataulussaan ja sen 14,3 miljoonan kustannusarvio jopa alittui.

– Kun kaikki laskut on maksettu, tiedämme tarkkaan, minkä verran alitimme budjetin. Pientä viimeistelyä on jäljellä. Parin viikon sisällä saamme loput kalusteet, muun muassa kirkkosalin istuimet.

Rakennuksen bruttoala on 2 400 neliömetriä. Seurakuntasaliin mahtuu 50 henkeä, ja sen voi liittää kappelin kanssa, jolloin istumapaikkoja on 210.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan varhaiskasvatus-, perhe- ja nuorisotyö aloittivat toimintansa uusissa tiloissa keskiviikkona. Osa tiloista on Espoon kaupungin asukaspuiston käytössä.

Kappeli sijaitsee Suvelan kerrostalolähiössä lähellä Espoon keskusta, jossa asuu paljon maahanmuuttajia. Kaikkiaan kappelin lähiympäristössä asuu noin 25 000 ihmistä.

Maahanmuuttajia on paljon mukana myös seurakunnan toiminnassa. Kappelin lasisella seinällä on raamatunlauseita 16 eri kielellä, muun muassa vietnamiksi, khmeriksi ja venäjäksi.

Rakennuksen vihkii 4. syyskuuta Espoon piispa Tapio Luoma.

{kuva_ea473081-954b-4a17-a3e6-a311c761fa80}

Kuvat: Mirja Aukee-Peiponen, Tuija Tiihonen

Oikaisu 5.9.2016 kello 14.10: Toisin kuin jutussa virheellisesti luki, kappelin lämmitysjärjestelmä on kaukolämpö, ei maalämpö ja aurinkopaneelit.

Lue myös:

Espoon Suvelan kappelin rakentaminen jatkovalmisteluun

Suvelan uuden kappelin rakentamiseen haetaan lisää rahaa

Kuokkalan kirkon suunnittelija myös Suvelan ekokirkon suunnittelijaksi

Edellinen artikkeliKokemuksia lähetystyöstä – ”Johtajuuden kunnioittaminen on täällä vierasta”
Seuraava artikkeliÄänestys: Kangasalan kirkko on Suomen saavutettavin

Ei näytettäviä viestejä