Suomessa maailman ensimmäiset sukellusseurat

Sukeltajat uppoavat noin neljän metrin syvyyteen käsissään muovitaskuun laminoidut seurapuheet. Noin 500 merkkiin tiivistetyt puheet kiertävät lukijalta toiselle vedenalaisissa maisemissa.

Tästä tulee totta tulevana lauantaina Sääksjärvellä Nurmijärven Kiljavalla. Luultavasti ensi kerran maailmassa järjestettävät sukellusseurat liittyy Vantaan herättäjäjuhliin 8.–10.7.2016.

Vedenalaisista kirkonmenoista vastaa Vantaan Tikkurilan seurakunnan kappalainen Heikki Leppä, joka on harrastanut sukeltamista viisi vuotta.

Leppä kertoo idean lähteneen Vantaan herättäjäjuhlia työstävästä tiimistä.

Kun veden alla olevat sukeltajat ovat lukeneet puheet, ne lähetettäneen pintaan siellä olevan seurakansan luettaviksi.

– Tavalla tai toisella puheet saatetaan paikallaolijoille yleiseen jakeluun, Heikki Leppä kertoo ja toteaa, ettei tapahtuman kulku ole vielä aivan yksityiskohtaisen selvä.

Seurapuhujia neljään metriin on tällä hetkellä ilmoittautunut jo neljä. Lepän arvio on, että seuroissa sukellusaika on 20–40 minuuttia. Sukeltamaan voi tulla sekä puheen kanssa että ilman. Puheen sisältö voi olla kristillinen kuten tavallista, mutta se voi nousta myös muusta vakaumuksesta. Tavoitteena on Lepän mukaan kaikkia ihmisiä rakentava sanoma.

Mistä Leppä itse hakee sanomaansa syvyyttä?

– Seurapuhe ei ole vielä valmis, mutta yksi asia on ainakin se, että Jumala on kaikkialla siellä, missä ihminenkin on. Itse asiassa veden alla ihminen on pitkälti yksin vaikka sukeltaisi parinkin kanssa. Yksin oleminen on jossakin tilanteessa myös Jumalan kanssa olemista.

Kuva: Heikki Leppä. Kiljavan opiston maisemissa sukelletaan lauantaina seuroihin.