Suomessa kokoontuva järjestö ei edellytä kantaa eheytysterapiaan

Yhteiskristillinen terapeuttien ja sielunhoitajien kattojärjestö Suomen ACC ry järjestää konferenssin Tampereella. Suomen ACC on kansainvälisen Association of Christian Councellors -järjestön paikallisyhdistys. Kotimaa24 kertoi aiemmin tammikuussa, että ACC:n Britannian paikallisyhdistys kielsi seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen tähtäävät eheytyshoidot.

Suomen ACC ry:n puheenjohtajan Päivimaria Kuivamäen mukaan yhdistys ei edellytä jäseniltään tiettyä kantaa eheytysterapiaan. Yksityishenkilöitä ja järjestöjä kokoavaan yhdistykseen kuuluu myös eheytysterapioiden yhteydessä julkisuutta saanut Aslan ry, joka on yksi Suomen ACC:n perustajajäsenistä ja käyttää nykyisin nimeä Elävät vedet.   

– Ajattelemme näistä asioista klassisen kristinuskon viitekehyksen mukaisesti. Meillä ei ole ACC:nä yleistä kantaa siihen, miten jäsenjärjestöjen tulisi ajatella näistä asioista, Kuivamäki sanoo.

Suhtautuminen eheytysterapioihin ei Kuivamäen mukaan ole Suomen ACC:ssa muodostunut jakavaksi kysymykseksi toisin kuin Britanniassa.

– En ole tarkemmin perillä siitä mitä Englannissa on tapahtunut. Olemme pyytäneet sieltä lisätietoja. Itse pidän tärkeänä sitä, että myös ihmisillä, joilla on perinteinen kristillinen arvomaailma, on oikeus tulla kohdelluksi terapiassa asiakaslähtöisesti. Usein asiakaslähtöisyyttä korostetaan, mutta on kristittyjä avuntarvitsijoita, jotka kokevat, ettei heidän arvojaan kunnioiteta.

Kuivamäki kertoo tietävänsä ihmisiä, joiden seksuaalinen suuntautuminen on muuttunut.

– Ajattelen, että sellainen on mahdollista. Kenellekään sitä kuitenkaan voi luvata, aivan kuten sitäkään ei voi luvata, että ihminen toipuisi masennuksesta. 

Suomen ACC ry:llä on jäsenistössään useiden kristillisten suuntausten edustajia. Mukana on ihmisiä myös luterilaisesta kirkosta. ACC tarjoaa jäsenilleen foorumin, jossa terapia-ammattilaiset voivat keskustella kristillisen vakaumuksen toteuttamisesta työssään. Lisäksi yhdistys pyrkii standardoimaan rukouspalvelijoiden ja maallikkosielunhoitajien koulutusta seurakunnissa.

– Olemme luoneet kriteerit 50 tunnin sielunhoitokoulutukselle, joiden avulla seurakunnat voivat räätälöidä oman koulutuksensa. Kyse on sielunhoidon minimivaatimuksista, vaikka yhteiskunta ei sinänsä tällaisia kriteerejä vaadi. Nostamme itse esille sitä, että auttamisen tulee tapahtua niissä rajoissa mihin koulutus riittää, että se olisi eettistä ja on asiakaslähtöistä.

Tampereen konferenssi on viides Suomessa järjestetty. Ohjelmassa ei ole seksuaali-identiteettiin liittyvää luentoa tai kanavaa.

– Pääpuhujamme on eteläafrikkalainen psykologian professori, joka puhuu kollektiivisesta traumasta ja siitä toipumisesta. Puhumme myös Suomen historiasta ja sodista.

Konferenssin avausluennon pitää Tampereen piispa Matti Repo, joka luennoi Lutherista.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous on selvityksessään (2010) todennut: Osa homoseksuaaleista pitää omantuntonsa pohjalta oikeana elää sitoutumiseen perustuvassa ja yhteiskunnan vahvistamassa parisuhteessa. Osa pitää oikeana elää pidättyvyydessä. Jotkut tahtovat pyrkiä vapaaehtoisen terapian ja sitoutuneen vertaistuen avulla sisäiseen muutosprosessiin. Tärkeää on, että ketään ei leimata eikä eristetä, vaan jokaisen oikeutta toimia omantuntonsa pohjalta kunnioitetaan. 

Edellinen artikkeliPirkko Jalovaaran ohjelmasta kantelu JSN:lle
Seuraava artikkeliLestadiolaispoliisin tapaus nostaa pintaan monia lisäkysymyksiä

Ei näytettäviä viestejä