Suomessa asuvat mentorit alkavat kouluttaa etäyhteyksin pakolaisia Jordaniassa

Zaatarin pakolaisleirissä asuva Rana Ibrahim Alsees on 40-vuotias käsityöalan yrittäjä. Hänen tavoitteenaan on markkinoida käsitöitä sosiaalisessa mediassa ja luoda verkkosivut yritykselleen. Alseesin intohimona on uusi teknologiataitojen oppiminen.

Startup Refugees ja Kirkon Ulkomaanapu ryhtyvät kouluttamaan pakolaisia Jordaniassa sijaitsevalla Zaatarin pakolaisleirillä. Suomessa asuvat mentorit tarjoavat leirissä asuville tietotekniikka-alan yrittäjyyskoulutusta etäyhteyksin.

Lähes 80 000 asukkaan leiri on tarjonnut kodin Syyrian sisällissotaa paenneille ihmisille jo yhdeksän vuoden ajan. Etenkin nuorten elämää leimaa leirillä koulutus- ja työmahdollisuuksien puute. Juuri käynnistynyt koulutusohjelma vastaa tähän tarpeeseen.

45 leirillä asuvaa henkilöä saa koulutusta siitä, millaisia mahdollisuuksia ICT-alan freelance-työt voivat tarjota ja kuinka omaa osaamistaan voi markkinoida. Koulutusohjelmaan osallistuneista 15 aktiivisinta valitaan kansainvälisesti koottujen ICT-, markkinointi- ja HR-alan osaajien mentoroitavaksi.

40-vuotias pakolainen Rana Ibrahim Alsees toivoo saavansa koulutuksesta apua käsityöbisneksensä markkinoimiseen sosiaalisessa mediassa. 25-vuotias Zakaria Tahseen Alkilani puolestaan ohjelmoi pelejä ja toivoo pystyvänsä syksyllä pyörittämään omaa yritystään verkossa.

Myös mentorit odottavat tulevia kuukausia.

– Muutin Suomeen noin kahdeksan vuotta sitten, joten tiedän, millaisia haasteita on löytää paikkansa uudessa ympäristössä, sanoo käyttöliittymäsuunnittelija ja mentori Kazi Athar Kirkon Ulkomaanavun tiedotteessa.

– Kaikki sujui minulla kuitenkin hienosti, ja haluan siksi antaa jotain takaisin. Uskon, että pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden työllistymisen tukeminen hyödyttää ihan jokaista: työnantajia, taloutta, kaupunkeja ja kokonaisia valtioita, ja totta kai heitä itseään.

Etätyökulttuurin tuo uusia mahdollisuuksia myös pakolaisille

Kirkon Ulkomaanavun työ Jordaniassa keskittyy pakolaisten, nuorten ja naisten toimeentulomahdollisuuksien parantamiseen.

– Etätyökulttuurin kehittyminen globaalisti avaa uusia työllistymismahdollisuuksia myös pakolaisille. Startup Refugeesin verkoston mentoreiden kokemukset osoittavat, että pakolaisten työllistyminen ICT-aloille on mahdollista riippumatta asuinpaikasta. Projektin osallistujille on tärkeää nähdä, että heidän lähtökohdistaankin on mahdollista onnistua, sanoo vanhempi ohjelmapäällikkö Ville Wacklin Kirkon Ulkomaanavusta.

Startup Refugees on vuonna 2015 perustettu voittoa tavoittelematon toimija, joka tukee pakolaisia työllistymisessä ja yrittäjyydessä. Toimintansa aikana Startup Refugees on välittänyt Suomessa pian 1000 työpaikkaa ja tukenut yli 200 yritysideaa alkuun.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliHannu-Pekka Björkman kertoo havainneensa näyttämöllä merkkejä ihmistä suuremman voiman läsnäolosta
Seuraava artikkeliPuoluejohtajien mielestä kuntien ja seurakuntien yhteistyö on tärkeää ja sitä voidaan myös kehittää

Ei näytettäviä viestejä