”Suomen venäläis­yhteisö on sota-asiassa kuin kahdelta eri planeetalta”, sanoo Petroskoissa syntynyt kanttori Maria Kuusiniemi

Maria Kuusiniemi muutti Suomeen yli 30 vuotta sitten. Hän on Lappeenrannan Lauritsalan seurakunnan kanttori ja harjoituttaa virkatyönsä rinnalla Lappeenrannassa asuvien venäjänkielisten naiskuoroa. Ukrainan sota on jakanut Lappeenrannan alueen venäläisyhteisöä.

Miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut Lappeenrannan seudun venäläistaustaisiin ihmisiin?

– Kun hyökkäys alkoi, moni oli minun laillani järkyttynyt ja ajatteli sen olevan rikos. Toinen leiri taas ajatteli, että Ukraina tekee venäläisille vääryyksiä ja se pitää korjata. Nyt mietitään aika tarkkaan, mitä ja missä puhutaan. Osa ajattelee, ettei sota koske meitä. Mutta toiset miettivät, miten ukrainalaisia voisi auttaa.

– Venäläisyhteisö on sota-asiassa jyrkästi jakautunut. Ollaan kuin kahdelta eri planeetalta. Täysin samanlaisesta taustasta tulevat voivat olla yhtäkkiä toisilleen kuin täysin vieraita. Esimerkiksi eräs pitkään tuntemani ihminen alkoi äkkiä puhua kuin Moskovan televisio.

Mikä merkitys on sillä, että monet venäläiset Suomessa seuraavat Venäjän medioita?

– Venäjän propaganda on valmistellut sotaa jo vuosia, ja se on hyvin taitavaa. Kuulemani arvion mukaan ehkä kolme neljäsosaa lännessä asuvista venäläisistä seuraa Moskovan ohjelmia – vaikka he voivat asua demokraattisissa maissa.

Miten tilanne vaikuttaa Suomessa asuviin venäläistaustaisiin lapsiin?

– He kuulevat koulussa, miten asiat ovat, mutta osa kuulee kotona vanhemmiltaan toista. Se on ristiriitaista eikä tee lapsille hyvää. Säälin heitä.

Miten venäläisyhteisöissä suhtaudutaan Suomen Nato-jäsenyyteen?

– Ollaan hyvin jakautuneita. Mutta venäläiset eivät tiedä Natosta totuutta. Sitä pidetään usein vain vihollisena, joka haluaa hyökätä Venäjälle.

– Meidän suomalaisten on vaikea ymmärtää, että Venäjällä on eletty valheessa yli sata vuotta. Mutta suurin paha, minkä Venäjä omalle kansalleen tekee, on kuitenkin se, että ihmishengellä ei ole siellä valtaapitäville merkitystä. On surullista, että ihmiset suostuvat siihen.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliArkki­piispat HS:ssa: Patriarkka Kirill hämärtää puheillaan venäläisten moraalin­tajua
Seuraava artikkeliKolumni: Raamattua tuntevat esi­kuvat saattoivat opettaa uskoa eri lähtö­kohdista

Ei näytettäviä viestejä