Suomen ensimmäinen kristillisen joogan ohjauskoulutus alkoi – mukana seurakuntien työntekijöitä eri

Helsingissä järjestetään parhaillaan Suomen ensimmäistä kristillisen joogan ohjauskoulutusta. Hiljaisuuden joogan ohjauskoulutukseen osallistuu 20 eri puolita Suomea tulevaa ihmistä, joista valtaosa on seurakuntien työntekijöitä. Koulutus kestää syksyyn saakka.

Koulutuksen järjestää Hiljaisuuden Ystävät ry. Koulutuksesta vastaa Heli Harjunpää, joka on pappi, retriitinohjaaja, joogaopettaja ja Hiljaisuuden joogan nimellä kulkevan joogasovelluksen kehittäjä.

Harjunpään mukaan Hiljaisuuden jooga on kuin miniretriitti.

– Hiljaisuuden jooga perustuu omaan pitkäaikaiseen harjoitteluuni, jossa yhdistyvät lempeä kehollinen harjoitus ja hengellisyys. Harjoituskokonaisuudessa liitytään vankasti kristilliseen perinteeseen rukouksilla, Raamatun teksteillä ja virsien sanoilla. Ne yhdistyvät harjoituksiin ja kehollisiin rukouksiin, Harjunpää kertoo.

Kehollinen rukous tarkoittaa liikesarjaa, jonka tekemiseen liittyy rukous tai teksti virrestä tai Raamatusta.

”Kristitylle jooga on ei ole pelastustie”

Hiljaisuuden joogan fyysinen perusta on Heli Harjunpään mukaan levollisen ja lempeän hathajoogan metodissa.

– Kristinuskossa on keskeistä armo. Siksi kristitylle jooga ei ole pelastustie, vaan apuväline, jolla voi parantaa kehon ja mielen hyvinvointia, avata tilaa rukoukselle.

Harjunpää alkoi ohjata joogaa valmistuttuaan joogaopettajaksi vuonna 2015. Hän kirjoitti myös kirjan Hiljaisuuden tie, jossa hahmotellaan kristillisen joogan teologisia perusteita.

– Kiinnostus Hiljaisuuden joogaa kohtaan on yllättänyt. Ryhmiini eivät mahdu kaikki, jotka haluaisivat tulla, joten on hyvä kouluttaa uusia ohjaajia.

”Toiminnalle on selkeästi kysyntää”

Hiljaisuuden Ystävien toiminnanjohtajan Mika K T Pajusen mielestä Heli Harjunpään kehittämä Hiljaisuuden jooga sopii hyvin yhdistykselle, jonka tehtävänä on ”vaalia spiritualiteettia tässä ajassa”.

– Olemme strategiassamme päättäneet toteuttaa tätä muun muassa kehittämällä malleja, jotka tarjoavat rukoushiljaisuutta vastaukseksi hengelliseen etsintään. Hiljaisuuden jooga vastaa erinomaisesti tähän tehtävään, sillä se tuo kristillisen rukoushiljaisuuden uudella tavalla monien ihmisten saataville, Pajunen sanoo.

Hän arvioi, että kehollisuuden ja kokonaisvaltaisuuden nousu kristillisessä uskossa ja teologiassa tukee sekä hiljaisuuden retriittejä että hiljaisuuden joogaa.

Helsingin seurakuntayhtymä osallistuu meneillään olevan koulutuksen järjestämiseen. Nuorten aikuisten työn papin Henri Järvisen mukaan kristillistä joogaa on Helsingin seurakunnissa järjestetty vuosien ajan eri muodoissa.

– Toiminnalle on ollut selkeästi kysyntää. Ohjauskoulutuksen avulla pyrimme laajentamaan toimintaa ja lisäämään paikallista osaamista sen suhteen. Jooga on valtavan suosittu harrastusmuoto helsinkiläisten keskuudessa, ja on tärkeää, että seurakunnissa ollaan mukana ihmisten elämässä myös tällä tavalla.

Lue lisää kristillisestä joogasta torstaina 14.3. ilmestyvästä Kotimaa-lehdestä.

Kuva: Olli Seppälä. Hiljaisuuden joogan ohjauskurssi Helsingin Agricolan kirkon voimistelusalissa.

Lue myös:

Kirja-arvio: Kristillinen jooga tulee – oletko valmis?

Kommentti: Kansainvälinen joogapäivä on suomalaisittain hassuna ajankohtana

”Kristillistä joogaa on se, kun kristitty joogaa” – Heli Harjunpään haastattelu

Piispainkokouksen pääsihteeri: Kristillinen jooga on mahdollista

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKolumni: Pappislinja on enää yksi teologisen tiedekunnan säie – uusin avaus on islamin koulutus, jota on pedattu pitkään
Seuraava artikkeliKristillinen Taideseura on toiminut sata vuotta – taivalta juhlistetaan Kari Tikan teoksen kantaesityksellä

Ei näytettäviä viestejä