Piispainkokouksen pääsihteeri: Kristillinen jooga on mahdollista

Jooga

Kirkolliskokousedustaja, lääkäri Pekka Reinikainen toi julki huolensa joogan sopivuudesta kirkkoon kirkolliskokouksessa kirkkohallituksen kyselytunnilla keskiviikkona. Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen sanoi ymmärtävänsä huolen, mutta uskovansa tietyttyjen joogan lajien sopivan myös kristityille.

- Tuore nelivuotiskertomus osoittaa, että samaan aikaan kun hengellisesti välinpitämättömien määrä on lisääntynyt, myös vaihtoehtoinen uskonnolisuus on lisääntynyt.

Jooga tarkoittaa hengellistä harjoitusta. Erityisesti asentohin ja hengitykseen hallintaan keskittyvää asana-joogaa harjoitetaan tällä hetkellä erittäin paljon. Moniin eri muotoihin muuntunut jooga on useimmille maallistunutta terveysliikuntaa. Silloin, kun joogaa tarjotaan seurakunnissa, Komulainen näkee kirkolle mahdollisuuden löytää kristillinen näkökulma sen harjoittamiseen.

- Joogan tai jonkun muun meditaatiotekniikan voi valjastaa evankeliumin asialle. Esimerkiksi joogan asennot auttavat keskittymään samalla tavalla kuin käsien ristiminen tai silmien sulkeminen.

Komulainen tietää, että tarjolla on hindulaisuuden harjoittamiseen tähtäävää joogaa.

- Kristillinen jooga ei kuitenkaan pyri tietoisuuden tuolle puolen tai "kolmannen silmän avautumiseen".

Komulainen kannustaa kirkkoa ottamaan riskin jooga-buumin vastavedoksi, evankeliumin tähden.

Evankeliumi on mahdollista viedä oman aikamme etsijöille näinkin. Jo varhaiset kristityt harjoittivat kristinukoa omista lähtökohdistaan käsin, mutta ympäröivän kulttuurin ja yhteiskunnan tavat tunnistaen ja niitä kunnioittaen.

(Kuva: Matti Karppinen)