Suomalaisten teologien vetoomus: Russkij mir -aate on kristillisen uskon vastainen

Kuva: Olli Seppälä

Joukko suomalaisia teologeja on julkaissut Ukrainan sotaan liittyvän rauhanvetoomuksen. Siinä he kirjoittavat, että kristillisen uskon mukainen rauha ei synny asein.

Vetoomuksessa otetaan kantaan myös russkij mir -käsitteeseen, joka voidaan kääntää tarkoittamaan venäläistä maailmaa tai venäläistä rauhaa. Allekirjoittajat toteavat, etteivät hyväksy Moskovan patriarkan Kirillin tukeman käsitteen taustalla olevia teologisia ja hengellisiä tulkintoja vaan pitävät niitä alkuperäisen kristillisen uskon vastaisina.

Russkij mir -opetukseen on kiinnittänyt huomiota myös kansainvälinen julistus, jonka ovat allekirjoittaneet lukuisat ortodoksiteologit, kirkolliset vaikuttajat ja kirkon jäsenet eri puolilta maailmaa. Julistuksen mukaan russkij mir -aate on harhaoppi. Julistus on julkaistu suomeksi Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.

***

Ohessa suomalaisten teologien vetoomus kokonaisuudessaan:

Rauhanvetoomus

Allekirjoittaneet teologit vetoavat rauhan puolesta ja muistuttavat, että kristillisen uskon mukainen rauha ei synny asein.

Kristuksen rauhaa!

Kristillisen uskon syntyvaihetta on selitetty Roomalaisen rauhan (Pax Romana) ja Kristuksen rauhan välisenä jännitteenä.

Roomalainen rauha oli yleisnimike Rooman valtakunnan aseellisin valtauksin tuotetulle maailmanvallalle. Rooman keisarin yksi arvonimistä oli Rauhanruhtinas. Kristillinen usko asettui tätä perinnettä vastaan: Rauhanruhtinas on Jeesus Nasaretilainen. Hänen valtakuntansa ei ole tästä maailmasta. Sitä ei rakenneta asein. Siinä rukoillaan vihollisen puolesta.

Toisin kuin keisarin, jonka sanottiin olevan kyrios, kristityt uskoivat Mestarinsa olevan Kyrios.

300-luvulla valtion ja kristillisen uskon välinen suhde vähitellen muuttui kiinteämmäksi. Valtion ja kristillisen kirkon ja uskon suhde on ollut eri historian vaiheissa pysyvästi jännitteinen.

Omana aikanamme kohtaamme uuden käsitteen, joka on russkij mir, venäläinen rauha. Sen keskeinen tukija on Moskovan patriarkka Kirill. Se on ailahtelevan historian kulussa esille tuotu ajatus, joka aikanaan vaipuu sinne, minne kaikki muutkin elinkelvottomat luulot.

Mutta koska sen varassa surmataan viattomia ihmisiä, tahdomme mahdollisimman voimakkaasti sanoa: emme hyväksy sen taustalla olevia teologisia ja hengellisiä tulkintoja vaan pidämme niitä alkuperäisen kristillisen uskon vastaisina.

Kutsumme kaikkia kristittyjä Kristuksen rauhan piiriin ja liitymme kaikkialla Ylösnousseen tervehdykseen: rauha teille!

Petri Järveläinen, TT

Hannu Komulainen, rovasti

Jaana Rantala, rovasti

Urpo Karjalainen, pastori

Markku Hirn, diakoni

Miikka E. Anttila, TT

Jouko Kuusinen, pastori

Tarja-Liisa Luukkanen, TT

Elias Tanni, TM

Vesa Nuorva, TT

Göran Ekroth, rovasti

Kari Kopperi, TT

Kati Jansa, pastori

Raimo Turunen, rovasti

Risto Korhonen, pastori

Sammeli Juntunen, TT

Mikko Malkavaara, TT

Risto Kormilainen, rovasti

Jussi Matikainen, TM

Tapio Koivukari, TM

Martti Vaahtoranta, TT

Kalle Hiltunen, TL

Timo Paukkala, rovasti

Iiris Kivimäki, TM

Timo Lappalainen, pastori

Matti Järveläinen, trov

Suvielise Nurmi, TT

Eija Taskinen-Tuovinen, FT

Ilpo Rannankari, trov

Timo Koistinen, TT