Suomalaiset rahoittivat Keniaan tyttöjen turvatalon

Kenian Sookin syrjäiselle paimentolaisalueelle on avattu tyttöjen turvatalo. Avajaisjuhlia vietettiin viikonloppuna, jolloin 80 tyttöä muutti taloon riemukkaan juhlinnan saattelemana. Lopoyin Diak Houseksi nimetyn talon rakentamisen on rahoittanut Diakonia-ammattikorkeakoulu Suomessa, ja yhteistyökumppanina toimii Suomen World Vision.

– Lopoyin tarkoittaa pokotin kielessä valoa, ja tytöt ovat halunneet sen turvataloina toimivien asuntoloiden nimiin osoittamaan suurta muutosta, jonka talo heidän elämäänsä tuo, erityisasiantuntija Ulla Tervo Suomen World Visionista kertoo.

Vielä vuonna 2009 Sookissa toimi vain yksi poikien lukio. Tytöille ei ollut tarjolla mahdollisuuksia lukiossa opiskelemiseen.

– Käytäntönä oli, että tyttöjä naitettiin 12–15-vuotiaina vanhemmille miehille, ja niillä varoilla maksettiin veljien koulumaksuja, Tervo kertoo.

Tilanne on parantunut vuosien myötä, mutta pitkien välimatkojen vuoksi kouluun pääsy ei ole vieläkään itsestäänselvyys Kenian syrjäisellä paimentolaisalueella. Moni kouluikäisistä tytöistä joutuu pakenemaan esimerkiksi pakkoavioliittoja tai sukuelinten silpomista.

– Tasa-arvoisen koulutuksen mahdollistaminen oli yhtenä tavoitteena tässä työssä, toteaa Diakin kirkon alan yliopettaja Raili Gothóni.

Yksi taloon muuttaneista on 14-vuotias Evelina Daniel. Hän on juuri siinä iässä, jossa tyttöjen koulunkäynti alueella helposti katkeaa.

– Täällä pystyn opiskelemaan paremmin, ja lisäksi oikeassa sängyssä nukkuminen antaa paremman unen kuin kotona, Evelina Daniel sanoo.

Äiti Paulina Daniel haluaa kiittää Jumalaa talosta, jossa lapset voivat oppia ja olla turvassa kotitöiltä ja koulumatkan vaaroilta. Hän on kotoisin turvatalon läheltä eikä ole itse saanut käydä koulua. Miehensä kanssa hän on päättänyt kuitenkin kouluttaa kaikki seitsemän lasta, sekä kolme tyttöä että neljä poikaa.

– Haluamme, että Evelina käy koulunsa aina yliopistoon saakka miettimättä avioliittoa, äiti toteaa.

Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita. Monen nuoren koulunkäynti katkeaa edelleen äkisti. Joidenkin tyttöjen on vaarallista palata kotiin koulujen loma-aikoina esimerkiksi silpomisen tai järjestetyn avioliiton uhan takia. Heidän on mahdollista jäädä turvataloon myös lomien ajaksi.

Talon rakentaminen on toteutettu pitkälti talkootyönä paikallisten voimin. Kenialainen kylätoimikunta on ollut hankkeessa aktiivinen.

Paikallisen koulun Victoria Primaryn rehtori Joseph Lotiolo lausui avajaisissa koko yhteisön tunnelmat:

– Tyttöjen koulutuksesta hyötyvät myös pojat. Nyt meillä on myös kolme kunnon luokkahuonetta, joissa kelpaa käydä koulua. Kulttuuriset käytännöt ovat vielä vahvoja, ja siksi asuntolana ja turvatalona toimiva rakennus on todella tarpeen.

Kuva turvatalosta: Ulla Tervo

Edellinen artikkeliTutkija: Isisin värväysvideot vetoavat seikkailunnälkään, eivät uskontoon
Seuraava artikkeliSeurakunnissa rukoillaan ja ruokaillaan kynttilän valossa

Ei näytettäviä viestejä