Soini, Sorvali ja Huovinen puivat saarnaa Kalliossa

Kuka saa puhua? Kuka uskaltaa puhua? Kuka osaa puhua? Timo Soini, Miitta Sorvali ja Eero Huovinen kokoontuvat Teemu Laajasalon johdolla Kallion kirkkoon, saarnatuolin alle, keskustelemaan saarnaamisesta.

”Ulkoministeri Timo Soini on poliittisen puhetaidon verraton osaaja, ytimekäs sanoja. Näyttelijä Miitta Sorvali on monipuolinen ja ilmeikäs esiintyjä, rovasti-isänsä lempitytär ja piispa Eero Huovisen rippikoulutyttö. Eero Huovinen on yksi viime vuosikymmenten eniten kuunneltu saarnamies. Hänen uusi kirjansa Saarna? on juuri ilmestynyt.”

Näin mainostetaan 22. lokakuuta järjestettävää tilaisuutta Kallion seurakunnan sivuilla. Tapahtumalle povataan suosiota, sillä tiedotteen mukaan tuhat ensimmäistä mahtuu sisään.

Soini, Sorvali ja Huovinen kysyvät kirkossa toisiltaan, millainen on hyvä puhe ja saarna. Keskustelua johtaa seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo.

– Kuulin, että Eero-piispa on kirjoittanut saarnasta ja pyysin häneltä heti, että voisimmeko Kalliossa järjestää jotain aiheeseen liittyvää. Meillä oli Kalliossa nimittäin jo papeille saarnaseminaari viime keväällä, jossa oli mukana Juhana Torkki, Irja-piispa, Hilkka Olkinuora, ja siitä pidettiin paljon. Ajattelen, että kirkon tulevaisuus on monessa mielessä saarnan varassa ja siitä on tärkeä puhua, Laajasalo kertoo Kotimaa24:lle.

– Aika nopeasti totesimme, että olisi kivaa käsitellä saarnaa vähän yllättävämmästä suunnasta. Missä määrin poliitikon tai näyttelijän puhe eroaa papin puheesta? hän jatkaa.

Laajasalo on innoissaan paikalle keskusteluun saapuvasta kokoonpanosta.

– Soini on kiinnostava reetori monessa mielessä; häntä kuunnellaan ja siteerataan helposti. Hän viittaa Raamattuun usein ja käyttää erikoista kieltä. Miitta Sorvali on todella monipuolinen näyttelijä, joka on tehnyt pitkän uran puhujana. Hänellä on myös hauska yhteys porukkaan piispa Huovisen rippikoulutyttönä. Ja Eero-piispa tietenkin on koko kirkon tasolla huipputason saarnaaja, kirkkoherra hehkuttaa.

Kallion nettisivuilla on myös mielenkiintoinen sitaatti Timo Soinin plokista syyskuulta: ”Sain eilen mielenkiintoisen tarjouksen osallistua keskusteluun parin tunnetun kansalaisen kanssa. Tekee mieli suostua, vaikka se tietää matkaa pitkän sillan yli. Se on pitkä matka. Pitempi kun haluan tunnustaa, enkä puhu nyt Hakaniemestä.”

Todennäköisesti Soini viittaa blogissaan hänen monimutkaiseen suhteeseensa luterilaiseen kirkkoon. Soini tunnetaan katolisen kirkon jäsenenä.

Kuva: Olli Seppälä

Torstaina 8. lokakuuta ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä on laaja arvio Eero Huovisen Saarna?-kirjasta. Lisäksi neljä pappia kommentoi kirjan ajatuksia saarnaamisesta.

Edellinen artikkeliKeski-Uudellemaalle seurakuntayhtymä?
Seuraava artikkeliKonsensus-metodista rohkaisevia tuloksia KMN:ssä

Ei näytettäviä viestejä