Sisäministeri Risikko: ”Tarvitsemme maahanmuuttotoiminnassa yhteistyötä, muuten emme selviä”

Maahanmuuttajat saadaan kotoutumaan vain viranomaisten, kirkon ja järjestöjen yhteistyöllä, sanoo sisäministeri Paula Risikko. Ministeri ja piispat kokoontuvat marraskuussa samaan pöytään keskustelemaan maahanmuuttokysymyksistä.

Olette kutsunut evankelis-luterilaisen kirkon yksitoista piispaa keskustelemaan kanssanne sisäisestä turvallisuudesta ja maahanmuuttokysymyksistä. Mikä on keskustelun tausta?

– Peruspalveluministerinä ollessani minulla oli tapana järjestää eri kirkkokunnille perheiden tukemiseen liittyviä pyöreän pöydän keskusteluja. Ne olivat mielestäni hyvin onnistuneita tilaisuuksia, ja nyt olen saanut kirkkokunnilta pyyntöjä järjestää keskusteluja turvallisuusnäkökulmasta.

– Tapasin muutama kuukausi sitten piispa Simo Peuran, jolta sain kuulla Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa -tulevaisuusselonteosta. Myös kirkon piirissä keskustellaan paljon näistä asioista.

Viime viikolla keskustelukutsun uutisoinnista saattoi saada kuvan, että ministeri kutsuu piispat puhutteluun kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten auttamisesta. Tästä ei siis ole kyse?

– Sen uutisoinnin yhteydessä ei tullut esille, että tulevassa tapaamisessa keskusteluaiheet ovat laajempia. Ymmärrän oikein hyvin, että seurakunnat auttavat hädänalaisia, ja niin pitääkin tehdä. Turvapaikanhakijoiden joukossa on ihmisiä, joilla on traumaattisia kokemuksia, ja voi olla, että hengellisyys ja kirkko auttavat heitä kestämään uutta tilannetta.

Minkälaisia aiheita pyöreän pöydän keskustelussa käsitellään?

– Meillä on kaksi isoa teemaa. Ensinnäkin kerrotaan sisäisen turvallisuuden strategiatyöskentelyn vaiheista ja toiseksi käydään läpi maahanmuuttopolitiikkaa. Aion kertoa piispoille, missä tällä hetkellä mennään ja mitä haasteita maahanmuuttopolitiikkaan liittyy. Haasteina on toisaalta se, että on paljon ihmisiä, joiden turvapaikanhakuprosessi on vielä kesken, ja toisaalta kaikilla tänne tulleilla on traumaattisia kokemuksia.

– Viranomaisten tavoite on myös se, ettei syntyisi laittomasti maassa olevien henkilöiden joukkoa ja että vapaaehtoinen palautuminen kotimaahan olisi mahdollista.

Mitä tavoitteita teillä on keskustelulle?

– Tavoitteena on yhteisen tilannekuvan saaminen. Että piispat tietävät, mitä viranomaiset tekevät ja miksi, ja että me kuulemme, mitä kirkko ajattelee asiasta.

Miten näette kirkon roolin maahanmuuttokysymyksissä?

– Traumaattisista kokemuksista selviämiseen ja kotoutumiseen tarvitaan henkistä kanttia. Tässä turvapaikanhakijaa voivat auttaa niin kanssaihmiset kuin vastaanottokeskusten työntekijätkin, mutta joissain tilanteissa hengellisyys on se apu, jota kaivataan. Kun turvapaikan saanut asettuu kuntaan ja kotoutuminen siellä alkaa, paikkakunnan diakoniatyöstä voi olla hyvin paljon apua.

– Tarvitsemme maahanmuuttotoimintaan järjestöjen, kirkkojen ja viranomaisten yhteistyötä, muuten emme selviä tästä.

Kuva: Valtioneuvosto

Lue myös:

Sisäministeri ja piispat keskustelevat paperittomista

Arkkipiispa huolissaan kovenevasta pakolaispolitiikasta – ”Se, mitä on hiljaisesti tapahtumassa, pelottaa minua”

Edellinen artikkeliPaavi Franciscus ja Canterburyn arkkipiispa Welby rukoilevat ensi kertaa yhdessä
Seuraava artikkeliSana soi Stadissa keväällä: Messias-oratoriossa ainakin 750 laulajaa

Ei näytettäviä viestejä