Simon Wiesenthal -keskus: Hussein al-Taee on "ilmiselvästi antisemitisti" – Al-Taee pyytää anteeksi

Israelilainen The Jerusalem Post -lehti on nostanut näyttävästi esiin SDP:n tuoreen kansanedustajan Hussein al-Taeen kohutut nettikirjoitukset, jossa hän on muun muassa verrannut Israelin toimintaa Isisiin.

Lehden haastatteleman antisemitismin ja viharikoksien vastaisen Simon Wiesenthal -keskuksen Jerusalemin toimiston johtajan Efraim Zuroffin mukaan "tämä tyyppi [al-Taee] on ilmiselvästi antisemitisti" ("This guy is obviously an antisemite.").

Al-Taee on ennen kansanedustajaksi valitsemistaan työskennellyt rauhanvälittäjänä Crises Management Initiativessa (CMI). Nyt The Jerusalem Postin siteeraaman Zuroffin mukaan "al-Taeen kommentit herättävät kysymyksiä siitä, kuinka hänet on voitu valita eduskuntaan ja kuinka Crises Management Initiative on voinut palkata hänet töihin".

Al-Taeen kirjoitukset tulivat julki eduskuntavaalien jälkeen. Hän ei ole kiistänyt avoimista Facebook-ryhmistä yhä löytyvien kirjoitusten aitoutta. Hän on kuitenkin julkisesti STT:n haastattelussa ja Facebookissa ilmoittanut haluavansa pyytää anteeksi sitä, että hän on rinnastanut Israelin ja Isisin, "koska se kommentti on yksiselitteisesti typerä eikä millään tavalla edusta hänen omaa ajatteluaan tai arvomaailmaansa”.

Al-Taee on perustellut kirjoituksiaan nuoruuden kiukulla.

The Jerusalem Postin haastattelussa Efraim Zuroff toteaa, että al-Taeen anteeksipyyntö on "pinnallinen". Al-Taeen aiempaan työpaikkaan viitaten Zuroff arvioi, että hänen retotiikkansa "tuskin on keino ratkaista mitään konfliktia".

CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie sanoi The Jerusalem Postille, että CMI tuomitsee yksiselitteisesti mitkä tahansa etnisiin, uskonnollisiin, kansallisiin ja muihin ryhmiin kohdistuvat sopimattomat tai halventavat kommentit.

SDP puolestaan on tyytyväinen al-Taeen anteeksipyyntöön ja irtisanoutumiseen vanhoista kirjoituksistaan eikä aio langettaa kansanedustajalleen seuraamuksia hänen kirjoituksistaan.

The Jerusalem Postin antisemitismin asiantuntijaksi luonnehtima Zuroff lisää, että on vaikea ymmärtää, "miten al-Taee voi olla hyvämaineinen jäsen Suomen sosiaalidemokraattisessa puolueessa tai missään sosiaalidemokraattisessa puolueessa".

Kalifornian Los Angelesissa päätoimistoaan pitävä Simon Wiesenthal -keskus on natsirikollisten jäljittäjänä tunnetun Simon Wiesenthalin (1908–2005) mukaan nimetty kansainvälinen, erityisesti juutalaisten asiaa ajava ihmisoikeusjärjestö. Keskus on maailman vaikutusvaltaisin juutalaisjärjestö.

Järjestö on perustettu vuonna 1977. Simon Wiesenthalilla itsellään ei ollut nimen lisäksi varsinaista tekemistä nimeään kantavan järjestön kanssa.

Järjestö keskittyy erityisesti rasismin, antisemitismin, terrorismin ja kansanmurhien vastustamiseen. Järjestöllä on päämajan lisäksi toimistoja eri puolilla maailmaa.

The Jerusalem Postin juttua ovat aikaisemmin siteeranneet Suomessa Verkkouutiset, Ilta-Sanomat ja Iltalehti.

Kotimaa24 ei tavoittanut Hussein al-Taeeta kommentoimaan asiaa.

Hussein al-Taee: "Valitettavasti vuosien takaiset tekstit ovat aitoja"

Kotimaa24:n jutun julkaisemisen jälkeen Hussein al-Taee on tunnustanut kaikki hänen kirjoittamikseen epäillyt nettikirjoitukset omikseen. Kotisivuillaan hän esittää niistä anteeksipyynnön, josta Kotimaa24 julkaisee osia:

"Tämä puheenvuoro on tarkoitettu kaikille, joita vanhat kirjoitukseni ja ajatukseni ovat loukanneet, tai joita ne askarruttavat, sekä minun lähimmille tukijoilleni, äänestäjilleni, CMI:lle, SDP:lle ja sosialidemokraattiselle eduskuntaryhmälle, joille en ole aiemmin uskaltanut ja osannut kertoa menneisyydestäni kaikkea.

Pyydän teiltä kaikilta anteeksi.

Minulla ei ole sanoja häpeälle, jota tunnen nyt niistä ennakkoluuloista, ajatuksista ja kielestä jota olen käyttänyt homoseksuaaleista, juutalaisista, sunneista, somaleista tai muista ihmisryhmistä.

Toimin typerästi, koska olen halunnut painaa tämän osan menneisyyttä taakseni. Vanhojen kirjoitusten tultua julki olin häpeissäni eikä minulla ollut oikeita sanoja selittää taustaa, josta ne ajatukset tulivat. Se on ollut virhe", Hussein kirjoittaa.

Mitä nimenomaan antisemitismi-syytöksiin tai Israelin ja Isisin rinnastamiseen tulee, al-Taee selittää ajatteluaan nyt näin:

Viime vuosien aikana olen tutustunut sekä juutalaisten historiaan, että moniin, läheisiksi tulleisiin juutalaisiin ystäviin. Oma aikaisempi ajatteluni hävettää minua syvästi. Tämän historian takia olen erityisen sitoutunut toimimaan sekä Lähi-idässä että jälleen myös Euroopassa huolestuttavasti leviävää antisemitismiä vastaan.

Nyt ajattelen myös, että ajatus Israelin valtiosta syypäänä kaikkiin Lähi-idän konflikteihin, on virheellinen ja yksinkertaistava. Israelin rinnastaminen Isikseen oli typerää. Israel on demokratia, jossa vaikuttaa erilaisia poliittisia voimia."

***

Täydennetty 29.4. kello 15.24. Lisätty katkelmia Hussein al-Taeen kotisivuillaan julkaisemasta anteeksipyynnöstä.

Kuva: Kuvakaappaus Jerusalem Postin verkkosivulta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.