Seurakuntien metsien hiilivarastot kartoitettu – "Tämä tarkoittaa hakkuiden radikaalia vähentämistä"

Kuva: Olli Seppälä

Luonnonvarakeskus on tehnyt raportin, jossa kartoitettiin seurakuntien ja seurakuntayhtymien metsien hiilensidontaa ja hiilivarastoja. Kirkkohallituksen ja Luonnonvarakeskuksen yhteishankkeessa tehtiin myös mallipohjainen tarkastelu seurakuntien metsien hiilinielusta.

Hankkeen taustalla on kirkon energia-ja ilmastostrategia (Hiilineutraali kirkko 2030), jonka mukaisesti Suomen evankelis-luterilainen kirkko on sitoutunut kansalliseen ja kansainväliseen työhön ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Raportissa tuotettiin ennusteet hiilivarastojen ja hiilinielun kehityksestä seuraaville vuosikymmenille. Ennusteet laadittiin vaihtoehdoille, joissa metsänhoitomenetelmät valitaan taloudellisen tuoton tai vaihtoehtoisesti hiilensidonnan maksimoimiseksi.

Aineisto kattoi 230 seurakuntatalouden noin kaksituhatta kiinteistöä, joiden alueilla laskentaan mukaan otettua metsäalaa oli yhteensä noin 130 000 hehtaaria.

Raportissa todetaan, että lyhyellä aikavälillä hiilinielun lisäämisessä painottuu metsän hiilivarastojen säilyttäminen.

"Tämä siis tarkoittaa hakkuiden radikaalia vähentämistä. Vasta pidemmällä aikavälillä myös kasvun lisääminen olisi laskelmassa tärkeässä roolissa", raportissa todetaan.

Hiilinielu on määritelmän mukaan prosessi, toiminto tai mekanismi, joka poistaa kasvihuonekaasua, aerosolia tai kasvihuonekaasun esiastetta ilmakehästä.

Raportissa todetaan myös, että seurakunnilla voi olla muita sosiaalisia, kulttuurisia tai ekologisia metsänkäyttötavoitteita, joita raportin laskelmissa ei ole huomioitu.

Lue Luonnonvarakeskuksen tekemä raportti täältä.

Lue myös:

Tavoite nuijittiin pöytään: Kirkosta hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä

Seurakuntien metsäseminaarissa yllättävä huomio: Kirkko saattaa jo olla hiilineutraali

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.