Seura­kunnille lähes kahdeksan miljoonaa euroa rakennus­avustuksia – katso, mitkä kirkot saivat suurimmat summat

Vuonna 1767 valmistuneen Temmeksen kirkon ja sen kellotapulin korjauksiin myönnettiin noin miljoona euroa. Kuva: Wikipedia

Kirkkohallituksen täysistunto on jakanut seurakunnille rakennusavustuksia yhteensä 7,6 miljoonaa euroa. Avustuksia jaettiin sekä valtion rahoituksesta että Kirkon keskusrahastosta.

Valtion rahoituksesta seurakunnille myönnettiin kirkollisen kulttuuriperinnön hoitoon yhteensä noin 6,6 miljoonaa euroa. Kirkon keskusrahastosta myönnettiin korjausavustuksia yhteensä miljoona euroa.

Avustushakemuksia saapui 130 kaikkiaan 80 eri seurakunnasta. Hakemusten kustannusarviot ovat yhteensä noin 35,5 miljoonaa euroa.

Suurimmat avustukset myönnettiin Tyrnävän seurakunnan Temmeksen kirkon ja kellotapulin korjauksiin, noin miljoona euroa, sekä Limingan kirkon rakenteiden korjauksiin sekä LVI- ja sähkötöihin, noin 800 000 euroa. Myös Kotkan kirkon peruskorjaukseen ja ruusuikkunan konservointiin myönnettiin lähes 800 000 euroa.

Merkittäviä summia myönnettiin myös muun muassa Pornaisten, Askolan, Sulkavan, Luumäen, Someron ja Alajärven kirkoille sekä Isonkyrön vanhalle kirkolle.

Avustusten määrät perustuu viime lokakuussa hyväksytyn rakennusavustusuudistuksen laskentakaavaan, jonka perusteella saatavaan avustusprosenttiin vaikuttavat seurakunnan veroprosentti, verotulot, valtionrahoitus, kirkkojen ja siunauskappelien lukumäärä sekä hankkeen kustannusten suhde verotuloihin.

Lista kaikista avustuspäätöksistä on täällä.

­­***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Seurakunnille lähes kahdeksan miljoonaa euroa rakennusavustuksia – katso, mitkä kirkot saivat suurimmat summat