Seurakunnat etsivät majoitusta suljettavan vastaan­otto­keskuksen asukkaille Espoossa

Nihtisillan vastaanottokeskus Espoossa. Kuva: Jukka Granström

Espoon seurakunnat ovat ottaneet aktiivisen roolin uusien asuntojen etsimisessä toimintansa lopettavan Nihtisillan vastaanottokeskuksen asukkaille. Maahanmuuttovirasto ilmoitti vastaanottokeskuksen sulkemisesta tämän vuoden tammikuussa. Asukkaiden siirrot muun muassa Oulun ja Joutsenon vastaanottokeskuksiin alkoivat 8. huhtikuuta, ja viimeisten asukkaiden on määrä muuttaa pois keskuksesta kesäkuun alussa.

Espoon ja Kauniaisten seurakuntien monikulttuurisuustyöntekijät alkoivat pohtia heti uutisen kuultuaan, onko tehtävissä mitään, jotta asukkaat voisivat jatkaa työtään, opintojaan ja elämäänsä pääkaupunkiseudulla. Espoon seurakuntien tiedotteessa todetaan, että Nihtisillassa asuu paljon työllistyneitä turvapaikanhakijoita, joiden kotoutumisen muutto muualle pysäyttäisi.

Nihtisillasta kotiin -hanke auttaa nyt Espoon Nihtisillassa asuvia turvapaikanhakijoita asunnon tai majoituksen etsimisessä. Seurakunnat eivät maksa asukkaiden vuokria, vaan tukevat asunnon löytämisessä. Seurakuntien mukaan tavoite on haasteellinen ja aikataulu tiukka. Ilman oleskelulupaa ja henkilötunnusta Suomessa on liki mahdotonta saada vuokrattua asuntoa. Vaikka turvapaikkaprosessit ovat venyneet jopa 5–6 vuoden mittaisiksi, Suomessa ei juuri ole pohdittu, kuinka vastaanottokeskusten asukkaat voisivat päästä kiinni itsenäiseen asumiseen ja yhteiskuntaan.

– Jokaisella on oikeus kotoutua uudessa maassaan ensimmäisestä hetkestä alkaen, sanoo Olarin seurakunnan pappi Tuija Samila.

– Pakolaisina tulleita ihmisiä ei pitäisi repiä taas irti sieltä, minne ovat saaneet luotua tukiverkoston. Uudella paikkakunnalla kaikki alkaisi taas alusta.

Nihtisillasta kotiin -hanke on Espoon seurakuntien yhteinen. Hankkeessa tehdään yhteistyötä maahanmuuttajien ja asumisen parissa työskentelevien toimijoiden kanssa.

Hanke rahoitetaan korona-avustuksilla, joita opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnille. Toiminta on osa seurakuntien diakoniatyötä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Seurakunnat etsivät majoitusta suljettavan vastaanottokeskuksen asukkaille Espoossa