Seurakunnan työntekijää epäillään lastensuojeluilmoituksen laiminlyömisestä

Tampereen hiippakunnassa sijaitsevan seurakunnan työntekijää epäillään lastensuojelulaissa säädetyn ilmoitusvelvollisuuden laiminlyömisestä ja siihen liittyvästä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Henkilön epäillään saaneen tietää lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä jo noin vuosi sitten. Hän ei tehnyt lastensuojeluilmoitusta.

Seurakunta teki eilen työntekijästä tutkintapyynnön Sisä-Suomen poliisille. Viime viikolla Kirkon tiedotuskeskus tiedotti, että poliisi epäilee Tampereen hiippakunnassa sijaitsevan seurakunnan entistä työntekijää vakavasta rikoksesta. Seurakunta oli tehnyt lastensuojeluilmoituksen ja ottanut yhteyttä poliisiin. Lastensuojeluilmoituksen perusteella Sisä-Suomen poliisi alkoi tutkia asiaa.

Viime viikolla poliisi vahvisti, että ex-työntekijää epäillään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Esitutkinnan alkamisen jälkeen on syntynyt epäily, että seurakunnan työntekijä sai tietää lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä noin vuosi sitten. Työntekijä ei tehnyt lastensuojeluilmoitusta.

Poliisi tutkii tapausta ja jatkaa myös seurakunnan ex-työntekijää koskevan rikosepäilyn tutkimista. Lastensuojeluilmoituksen laiminlyönnistä epäilty on tällä hetkellä poissa työstä. Asiasta ja mahdollisista jatkotoimenpiteistä tiedotetaan tarkemmin tutkinnan edetessä.

Tampereen piispa Matti Repo pitää seurakunnan työntekijän epäiltyä ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöntiä vahingollisena.

– On tapahtunut vakava laiminlyönti, jos pitää paikkansa epäily, että työntekijä on saanut kuulla lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä mutta ei ole tehnyt lastensuojeluilmoitusta. Olen hyvin pahoillani uhrin ja koko kyseisen seurakunnan puolesta, jos työntekijä ei ole hoitanut velvollisuuksiaan, Repo sanoo.

Myös Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo pitää epäilyä ilmoitusvelvollisuuden laiminlyömisestä hyvin vakavana.

– Tällaista ei missään nimessä kirkossa hyväksytä. Lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa täytyy voida luottaa siihen, että seurakunnan toiminnassa lasten hyvinvoinnista huolehditaan parhaalla mahdollisella tavalla, Keskitalo sanoo. 

Keskitalon mukaan kirkko on vuosien varrella ohjeistanut ja kouluttanut laajasti seurakuntien työntekijöitä ympäri Suomea lastensuojelulain edellyttämistä toimenpiteistä.

– Teemme kirkossa kaikkemme, ettei tällaisia laiminlyöntejä enää tapahtuisi. Kirkkohallitus aikoo nyt jälleen lähettää kaikkiin seurakuntiin ohjeet, joissa painotamme ilmoitusvelvollisuutta.

– Lastensuojeluilmoitus on tehtävä aina, kun epäilee lapsen kaltoinkohtelua. Mikäli näin ei tee, on laiminlyönnillä vakavia seurauksia. Kirkolla on nollatoleranssi lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja sen salailua kohtaan, Keskitalo sanoo.

Lastensuojelulain mukaan kaikilla ilmoitusvelvollisilla on velvollisuus ilmoittaa kaikista seksuaalirikosepäilyistä heti suoraan poliisille ja sen lisäksi tehdä lastensuojeluilmoitus.

Edellinen artikkeli”Vaalitulos selvä vastareaktio kahtiajaottelulle”
Seuraava artikkeliMuista kiittää kaikkia

Ei näytettäviä viestejä