Seurakunnan työntekijä otti vuoden luontokuvan

KettuLuontokuvaiso

Vuoden Luontokuva 2011 -kilpailun on voittanut salolainen kuvaaja Kai Fagerström. Kuvan nimi on Kettu. Fagerströmin työhuoneessa Salon seurakunnassa odotti aamulla yllätys.

Iso joukko työkavereita oli kerääntynyt hämärään huoneeseen. Salon seurakunnan kiinteistöpäällikkönä työskentelevä Fagerström oli hieman jopa pelästynyt onnittelemaan saapunutta porukkaa. Päivällä seurakunnassa on luvassa kakkukahvit.

Kettu-kuvansa Fagerström otti Salon seudulla. Hän oli saanut vinkin, että erään talon poikki jolkottelee aamuisin kettuja. Pari aamua hän odotteli talon lähellä metsikössä turhaan. Kolmas kerta sanoi toden ja loppu on luontokuvauksen historiaa.

Fagerström hämmästyttää kertomalla, ettei hän kanna kameraa koko ajan mukanaan. Hänen kuvaustapansa on sellainen, että hän miettii ensin, mitä hän haluaa, ja lähtee sitten hakemaan mielessään oleva kuvaa. Fagerström on kuvannut valtaosan kuvistaan kesämökkikuntansa Suomusjärven autiotaloissa. Vuonna 2010 ilmestyi kirja Viimeiset vieraat – elämää autiotaloissa (Maahenki 2010). Kirjassa on Fagerströmin ja Heikki Willamon kuvat ja Risto Rasan runot.

Fagerströmillä on vaimo ja kolme lasta. Rakkaalle harrastukselle ja rakkaalle perheelle annetun ajan suhteuttaminen pohdituttaa Fagerströmiä.

- Aika menee nopeasti, hän huokaa.

Tällä hetkellä Fagerström sanoo tuntevansa kuvaajana ”vähän henkistä krapulaa” eli hän ei oikein tiedä, mitä seuraavaksi kuvaisi.

Vuoden Luontokuva 2011