SETA arkkipiispan anteeksipyynnöstä: Valtavan hienoa

SETAn varapuheenjohtaja Mikko Väisänen pitää arkkipiispa Kari Mäkisen seksuaalivähemmistöille osoittamaa anteeksipyyntöä hienona symbolisena eleenä, jolla on merkitystä erityisesti kristitylle sateenkaariväelle.

– Kuulostaa valtavan hienolta. Tämä on ihan arkkipiispan linjan mukainen kommentti. Hän oli jo omassa vaalissaan kaikkien ihmisten puolella, mikä teki kieltämättä vaikutuksen tällaisen mihinkään uskontokuntaan kuulumattomankin kohdalla, Väisänen sanoo.

Hengelliset ryhmät eri tavoin uskonnollisesti kaltoin kohdelluille ovat Väisäsen mukaan yksi tyypillisimmistä vertaisryhmistä, mitä Setan alueyhdistykset järjestävät. Huhtikuussa Tampereella perustettiin paikallisryhmiä kokoava ekumeeninen ja valtakunnallinen Malkus-yhdistys.

– Voisin kuvitella, että arkkipiispan anteeksipyyntö varmasti puhuttaa. On myös muistettava, ettei hän ole tässä yksin vaan sateenkaarimessut yleistyvät monissa paikallisseurakunnissa. Osallistuin itsekin sateenkaarimessuun Pirkanmaan Priden yhteydessä, se oli valtavan liikuttava kokemus.

Arkkipiispa mainitsi puheessaan myös muun yhteiskunnan kohdelleen seksuaalivähemmistöjä julmasti, pitäisikö muidenkin kuin kirkon pyytää anteeksi?

– Sinänsä en haluaisi velvoittaa ketään anteeksipyyntöihin, mutta on tärkeätä, että uskonnot elävät ajassa ja kunnioittavat ihmisten perusoikeuksia. SETA täyttää tänä vuonna valtakunnallisesti 40 vuotta. Alun perin rikollisesta ja mielisairaasta vähemmistöstä on pikku hiljaa tulossa täysin yhteiskuntakelpoinen, ja kohta voi mennä jopa naimisiin. Onhan tällaiselle keskustelulle tilausta, Väisänen sanoo.

Kari Mäkinen esitti anteeksipyyntönsä maanantaina Porin Suomi Areenalla.  

Lue myös:

Arkkipiispa pyysi anteeksi homoseksuaalien kohtelua

Edellinen artikkeliKMN lopettaa sijoittamisen fossiilisiin polttoaineisiin
Seuraava artikkeliACT Allianssi vaatii tulitaukoa Gazaan

Ei näytettäviä viestejä