Selvitys: Jehovan todistajien vapauttaminen asevelvollisuudesta ongelmallinen

Puolustusministeri Carl Haglund (r) nimitti viime syyskuussa professori Jukka Kekkosen Helsingin yliopistosta selvitysmieheksi arvioimaan lainsäädäntöä, joka koskee Jehovan todistajien vapauttamista asevelvollisuuden suorittamisesta. Selvitys on nyt valmis.

Selvityksessä todetaan, että yksinkertaisia ratkaisuja ei ole ja asiaa on tarvittaessa voitava tarkastella uudelleen.

Nykytilannetta ei professori Kekkosen mukaan voida pitää täysin tyydyttävänä. Yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden näkökulmasta ongelmallista on, että Jehovan todistajat on asetettu muihin vastaavan tasoisiin vakaumuksiin nähden parempaan asemaan.

Nykytilanteen säilyttämisen ohella professori Kekkonen esittää selvityksessä kolme perusteltua vaihtoehtoa tilanteen ratkaisemiseksi. Selvityksessä korostetaan, että minkä tahansa vaihtoehdon valinta edellyttää jatkovalmistelua ja laajaa keskustelua.

Ensimmäinen vaihtoehto edellyttää perustuslain maanpuolustusvelvollisuutta koskevan säännöksen uudelleen kirjoittamista siten, että perustuslakiin kirjataan kansalaisten yleinen velvollisuus palvella isänmaataan ja sen laillista yhteiskuntajärjestystä siten kuin laissa säädetään. Siviilipalveluksella ei olisi käsitteellistä kytkentää maanpuolustusvelvollisuuteen, jolloin Jehovan todistajat voisivat suorittaa sen ilman, että he kokisivat palveluksen vakaumuksensa vastaiseksi.

Toinen vaihtoehto perustuisi palveluskelpoisuusluokituksen ja siihen perustuvan käytännön muuttamiseen kansainvälisten esimerkkien mukaisesti, jolloin nykyistä pienempi osa ikäluokasta suorittaisi tosiasiallisesti asepalveluksen tai vaihtoehtoisen palveluksen. Kekkonen ei pidä tätä vaihtoehtoa hyvänä siihen liittyvien rajanvetoa koskevien ongelmatilanteiden, yhdenvertaisuuden ja ennakoimattomuuden kannalta.

Kolmas vaihtoehto olisi vapautuslain soveltamisalan laajentaminen koskemaan kaikkia Jehovan todistajien vakaumuksen vahvuisia vakaumuksia, mikä vastaisi myös kansainvälisten ihmisoikeuselinten linjauksia.

Lue myös: Jehovan todistajat: Paras olisi jos nykytilanne säilyisi

Edellinen artikkeliJyväskylässä kaksi kirkollista kisakatsomoa Yhteisvastuulle
Seuraava artikkeliLoviisan Sanomat: Yhdelle pyllypenkille armoa

Ei näytettäviä viestejä