Seitsemän sanaa: Mitä on etsikkoaika? – ”Itse olen kuullut sitä viime aikoina urheiluselostajien suusta”

ETSIKKOAIKA. Etsikkoaika viittaa määritelmän mukaan etsimiseen. Etsikkoaikana Jumala etsii meitä, jolloin Hän puhuttelee ja vetää puoleensa Hänestä eroon joutunutta ihmistä monin tavoin.

Kirkon sanaston mukaan etsikkoaikana Jumala katsoo kansansa puoleen ja kutsuu ihmisiä. Sanalla voidaan viitata sekä yksityisen ihmisen elämänkaaren vaiheeseen että seurakunnan tilanteeseen, jolloin koetaan Jumalan erityisesti puhuttelevan.

Vanhoillislestadiolaisesta viikkolehdestä Päivämiehestä löytyvän esimerkin mukaan urheilussa voidaan sanoa, että ylivoimalla pelaavalla joukkueella on etsikkoaika. Aika on rajallinen, ja tilaisuus menee nopeasti ohi. Pitäisi pystyä toimimaan oikein ja tehokkaasti.

Yleiskieleen levinnyt käsite

Suomen Raamattuopiston Säätiön entinen toiminnanjohtaja ja kirkkohistorian dosentti Timo Junkkaalalle tulee etsikkoajasta ensimmäisenä mieleen Uuden testamentin käännös, jossa Jeesus murehtii katsoessaan Jerusalemia, ettei kaupunki etsikkoaikaansa tuntenut.

Junkkaala arvelee Jeesuksen tarkoittaneen tällä sitä, ettei kaupunki ottanut vastaan Messiastaan, jota se oli odottanut.

– Etsikkoaika on tärkeä h-hetki, jolloin pitäisi jollain tavalla toimia. Tässä tapauksessa ottaa vastaan Jumalan lähettämä Vapahtaja.

Kun Junkkaala ajattelee meidän aikaamme, hänen mielestään etsikkoajalla on ja pitäisi olla samansisältöinen merkitys kuin Raamatun maailmassa.

– On erityisiä aikoja, jolloin Jumala tapahtumilla, elämänkohtaloilla tai omalla sanallaan puhuttelee. Se on erityinen aika pysähtyä Jumalan puhutteluun.

Junkkaalan mielestä sanaa tarvitaan edelleen, sillä Jumala puhuttelee edelleen.

– Suomella sellaiset ajat ovat esimerkiksi olleet kristinuskon tullessa Suomeen ja uskonpuhdistuksen sekä herätyksen aikoina.

Etsikkoaika voisi olla muistuttamassa siitä, että on olemassa Jumalan puhuttelun aika ja tarve. Jumalan puhuttelua pitäisi kuunnella silloin, kun sen aika on.

Junkkaalan mukaan käsitettä käytetään nykyään melko vähän eikä se ole keskeisiä raamatuntermejä.

– Muutenhan käsite on siirtynyt aika yleiseen käyttöön. Itse olen kuullut sitä viime aikoina urheiluselostajien suusta tai tilanteissa, jossa jollakin on ollut erityisen merkittävä hetki ja jos hän ei onnistunut käyttämään sitä, niin sanotaan että etsikkoaika meni.

On aikoja, jolloin etsikkoaika on näkynyt myös Junkkaalan elämässä. Esimerkiksi Jumalan sanan julistuksen kuuleminen on vaikuttanut Junkkaalaan, jolloin hän on ajatellut käsillä olleen erityinen Jumalan puhuttelun aika.

– Nuorena tulin myös hengellisen herätyksen pariin isoisäni kuoleman jälkeen ja jo vähän yli 10-vuotiaana tulin ajatelleeksi, että mitähän tämä elämä on, kun tässä on tällainen kuolemakin olemassa.

– Tietysti myöhemminkin sairauden, läheisen kuoleman aikana ja Jumalan sanaa lukiessa ja kuullessa olen elänyt erityisiä Jumalan puhuttelun aikoja. Ajattelen että ne ovat olleet ja ovat edelleen tarpeellisia, Junkkaala miettii.

Kotimaan juttusarjassa ”Seitsemän sanaa” tarkastellaan seitsemää hengellisen elämän sanaa. Sanojen tarkoituksesta ja merkityksestä kertoo joka osassa vaihtuva haastateltava. Osat ilmestyvät syksyllä joka toinen sunnuntai.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Seitsemän sanaa: Mitä on synnintunto? – ”Meitä auttaisi se, että olisimme kaikki syntisiä”

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliVuoden diakoniatyöntekijä: ”Raskainta on julma väkivalta, joka saattaa jatkua Suomessakin”
Seuraava artikkeliKolumni: Apostolinen uskontunnustus on hankala

Ei näytettäviä viestejä