Sanna Mertanen kirkko­herraksi Kuopion Männistön seura­kuntaan – "Henkilöstö­johtaminen on mieluisa haaste"

Kuva: Tuija Hyttinen / Kuopion seurakunnat

Kun Sanna Mertasesta tuli vuosi sitten keväällä Kuopion Männistön seurakunnan vt. kirkkoherra, käsillä olivat heti isot haasteet. Koronarajoitusten lisäksi Männistön Pyhän Johanneksen kirkon remontin suunnittelu oli loppusuoralla.

Viime viikolla Mertanen, 38, valittiin Männistön kirkkoherraksi kahden hakijan joukosta äänin 6–4. Toinen hakija oli Kuopion tuomiokapitulin hiippakuntasihteeri Juha Antikainen. Kirkkoherran paikka avautui, kun edellinen kirkkoherra Aulikki Mäkinen valittiin tuomiorovastiksi Turkuun.

– Tuntuu luontevalta astua kirkkoherran vastuisiin. Vaikka onhan se iso haaste ryhtyä koko seurakunnan johtajaksi. Olen kuitenkin ollut täällä töissä kymmenen vuotta, joten seurakunta on tuttu, Iisalmesta kotoisin oleva Sanna Mertanen sanoo.

Suurten muutosten aikaan hän suhtautuu levollisesti ja sanoo kasvaneensa tehtävien mukana. Kiinnostus kaikkiin seurakunnan toiminnan osa-alueisiin, myös hallintoon, on avannut uusia näkökulmia seurakuntapapin toimenkuvaan.

– En ole pysynyt vain omalla työalallani, vaan olen uteliaana tutustunut kaikkeen.

Johtajana Sanna Mertanen kertoo olevansa isojen linjojen ihminen. Hän haluaa nähdä kokonaisuuksia, tuntea menneisyyttä ja tähdätä tulevaisuuteen tavoitteita asettaen.

– Henkilöstöjohtaminen on minulle mieluisa haaste. Haluan olla helposti lähestyttävä ja paikan päällä oleva johtaja, jolle saa tulla juttelemaan asioista.

Yllättävä käänne lukiossa

Sanna Mertanen kertoo olleensa jo lapsesta lähtien vähän filosofinen. Hän luki myös Raamattua ja kävi pyhäkoulua, mutta kuva kirkosta ja kirkollisesta keskustelusta oli synkkä. Virallinen julkisuuskuva ja oppi ei tuntunut houkuttelevalta.

– Lukiossa tapahtui käänne. Uskonnonopettajat Minna Canthin lukiossa avasivat uuden näkökulman kristinuskoon, Mertanen kertoo.

– Tajusin, että kristinusko voi olla avarakatseista, sellaista tavallisen ihmisen uskoa. Pian minulle selvisi, että haluan opiskella teologiaa.

Mertanen koki vahvan kutsun. Hänestä tulisi pappi. Kun hän sitten harjoitteluaikana ensimmäisen kerran toimi liturgina, hän koki olevansa oikeassa paikassa. Pappisvihkimys oli Kuopiossa 2008.

Mertanen kiittelee ettei Männistön seurakunnassa ole ollut ongelmia työilmapiirissä. Edellisen kirkkoherran aikana pelisäännöt tehtiin selviksi ja henkilöstöasiat ovat kunnossa.

Mistä saat voimaa työhösi?

– Ensimmäisenä on mainittava perhe. Minulla on puoliso ja yksi lapsi. Läheiset ihmiset ovat tärkein voimavara. Sitten seurakunta kantaa rukouksin pappia ja kirkkoherraa. Ei toimita oman voiman varassa, kaikki on Korkeimman kädessä.

Harrastuksista Mertanen mainitsee hiihtämisen ja ulkoilun koiran kanssa Kuopion kauniissa maisemissa sekä lukemisen.

Odotuksen aikaa

Ensi vuonna Männistön seurakunnan keskuspaikka, Pyhän Johanneksen kirkko, täyttää 30 vuotta. Kirkko suljettiin pääsiäisen jälkeen remontin vuoksi. Sen on määrä valmistua marraskuun loppuun mennessä.

Korona-ajan etätöissä hankittu oppi on nyt käyttökelpoista, kun joudutaan väistötiloihin muiden seurakuntien tiloihin. Männistön seurakunta on yksi Kuopion seurakuntayhtymän kuudesta seurakunnasta.

– Odotamme adventtia, jolloin päästään aloittamaan uusi kirkkovuosi remontoidussa kirkossa ja aloittamaan normaali toiminta, Mertanen sanoo.

– Odotan, että pääsen pitkäjänteisesti tekemään työtä. Kun tässä kohtaa elämää aloittaa kirkkoherrana, ei ole kiire, vaan voi suunnitella vuosia ja jopa vuosikymmeniä eteenpäin.

Oikaisu 21.4.2022 kello 10.10: Korjattu Sanna Mertasen ikä. Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, hän ei ole 40-vuotias vaan 38-vuotias.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Sanna Mertanen kirkkoherraksi Kuopion Männistön seurakuntaan – "Henkilöstöjohtaminen on mieluisa haaste"