Saksalainen tuomioistuin: Poikien ympärileikkaus laitonta

Kölnin aluetuomioistuin päätti tiistaina, että poikien ympärileikkaus muista kuin lääketieteellisistä syistä luokitellaan pahoinpitelyksi. Päätös tuli oikeusjutusta, jossa muslimiperheen 4-vuotias poika oli lääkärin suorittaman ympärileikkauksen jälkeen kärsinyt komplikaatioista. Saksalaiset viranomaiset haastoivat lääkärin oikeuteen.

Juttu kaatui alemmalla oikeusasteella, jonka jälkeen syyttäjä valitti korkeampaan aluetuomioistuimeen. Tuomioistuin vapautti lääkärin, koska tämä ei ollut tiennyt syyllistyvänsä mahdollisesti laittomaan tekoon. Samalla se kuitenkin ilmoitti päätöksessään, että vanhempien luvallakin tehty ympärileikkaus tulkitaan pahoinpitelyksi, ja lapsen oikeus omaan koskemattomuuteensa ajaa vanhempien oikeuksien yli.

Sekä juutalaiset että muslimit ympärileikkaavat poikansa uskonnollisista syistä. Saksan juutalaisjärjestöjen edustajat ovatkin jo ehtineet tuomita oikeuden päätöksen. Heidän mielestään päätös rikkoo uskonnonvapautta. Oikeuden mukaan näin ei ole, sillä lapset voivat itse päättää ympärileikkauksesta aikuisena.

Päätöksestä voidaan vielä valittaa korkeimpaan oikeuteen, eikä sillä välttämättä ole vaikutusta muiden alueiden oikeuskäytäntöihin. Uskonnolliset yhteisöt kuitenkin pelkäävät, että Kölnin päätöstä aletaan käyttää ennakkotapauksena ja että lääkärit eivät enää uskalla tehdä ympärileikkauksia.

Saksan laki kieltää naisten sukupuolielinten silpomisen, mutta ei puutu poikien ympärileikkauksiin. Järjestöt vaativat nyt, että lakiin lisätään uskonnollisista syistä tapahtuvan ympärileikkauksen salliva pykälä.

Lue myös: STM ei valmistele ympärileikkauslakia

Oikeusministeri: Ympärileikkauksesta perusteltua säätää erillislaki

"Ympärileikkaus on vastoin uskonnonvapautta"