Amerikkalaisnunnat politiikkaan Vatikaanin kritiikistä huolimatta

Nunnat_bussissa

Joukko katolisia sääntökuntasisaria kiertää parhaillaan bussilla Yhdysvaltojen pohjoisen osavaltioita kampanjoimassa republikaanipuolueen budjettiesitystä vastaan.  Wisconsinilaisen kongressiedustaja Paul Ryanin kirjoittama budjettiesitys leikkaisi kovalla kädellä sosiaaliturvasta, terveydenhuollosta ja koulutuksesta. Samalla se jatkaisi presidentti George W. Bushin aloittamaa veroalennusta rikkaimmille ja lisäisi puolustusmenoja.

Ryan, itsekin katolilainen, sanoo perustavansa talousajattelunsa katoliselle opetukselle. Hänen mukaansa leikkaukset rohkaisevat köyhiä ja tekevät heistä entistä itsenäisempiä.

Yhdysvaltain katoliset nunnat ovat viime aikoina olleet Vatikaanin kritiikin kohteena. Katolisen kirkon johdon mukaan sääntökuntien kattojärjestö LCWR, johon kuuluu 80 prosenttia Yhdysvaltain 59 000 katolisesta sisaresta, on ajautunut sivuraiteille: se on kiinnittänyt liikaa huomiota sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ajamiseen ja liian vähän huomiota moraalisiin seikkoihin kuten homoliittojen ja abortin vastustamiseen. Samalla Vatikaani syytti järjestöä radikaalifeminismistä.

Huhtikuussa Vatikaani määräsi Seattlen arkkipiispa Peter Sartainin muokkaamaan LCWR:n toimintaa vastaamaan paremmin kirkon johdon vaatimuksia. Suunnitelmat ovat herättäneet närkästystä amerikkalaisissa, joiden mielestä keski-iältään yli 80-vuotiaiden nunnien toimiin puuttuminen on kohtuutonta.

Bussikiertueen ajoitus on siis Vatikaanille kiusallinen, mutta nunnat eivät aio muuttaa suunnitelmiaan.

– Olen antanut elämäni evankeliumille ja tulin surulliseksi kritiikistä, kampanjan johtaja sisar Simone Campbell kertoi haastattelussa.

Kritiikki nosti järjestön valokeilaan.

– Nunnat eivät ole tottuneet olemaan huomion keskipisteessä. Päätimme, että käytämme julkisuutta tuodaksemme esiin ne ihmiset, jotka ovat yhteiskunnan marginaalissa, sisar Simone sanoo.

Al-Jazeeran uutisjuttu Youtubessa.

”Nunnat bussissa” -kiertueen kotisivu täällä

Edellinen artikkeliValtakunta vaihtui omaan ajatteluun
Seuraava artikkeliSaksalainen tuomioistuin: Poikien ympärileikkaus laitonta

Ei näytettäviä viestejä