Ruotsissa vietetään vielä ehtoollisia, Norjassa piispanvihkimys kutistuu pieneksi

Ruotsissa koronaviruksen leviämistä on ehkäisty tähän mennessä vähäisemmin rajoituksin kuin muissa Pohjoismaissa. Linja näkyy myös Ruotsin kirkon toiminnassa.

Piispat ovat kehottaneet seurakuntia pitämään kirkkojen ovet auki sunnuntaisin, jotta ihmisillä olisi edes jokin paikka, johon tulla. Ruotsissa on tällä hetkellä kielletty yli 50 ihmisen kokoontumiset.

Tukholman suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Martti Paananen kertoo, että viime sunnuntaina kirkkoon tuli alun toistakymmentä ihmistä. Messu striimattiin ensi kertaa verkkoon.

Paananen kuvaa oloaan kaksijakoiseksi.

– Piispojen vahva toive on, että vietetään messua ja jaetaan ehtoollista, mutta onko vastuullista kutsua kaikkia kirkkoon? Osa kuuluu riskiryhmään, mutta emme käännytä ketään ovelta.

Martti Paananen kertoo tarjoilleensa henkilökohtaisesti kirkkokahvit seurakuntalaisille.

Pääsiäisen tapahtumien järjestämisestä ei ole vielä päätetty. Viranomaisilta voi tulla sitä ennen tiukempia ohjeita.

Ulricehamnissa seurakunta jaettiin kahtia

Länsi-Götanmaalla sijaitsevan Ulricehamnin seudulla oli todettu viikonloppuun mennessä virallisesti yksi koronatapaus. Alueella noudatetaan samoja ohjeita, jotka on annettu kaikille ruotsalaisille.

– Tilanne on erittäin vakava ja on tärkeää, että noudatamme kansanterveyslaitoksen ohjeita. Olemme kuitenkin uskollisia seurakuntalaisia kohtaan ja jaamme sakramentteja ja Jumalan sanaa, Ulricehamnin seurakunnan pappi Martin Landgren sanoo.

Ulricehamnin messussa käy keskimäärin 90 ihmistä. Viime sunnuntaina seurakunta jaettiin kahtia. Perhejumalanpalvelus pidettiin seurakuntakodissa ja yleinen messu keskiaikaisessa kirkossa.

Suurin osa viikoittaisista tilaisuuksista, jotka on suunnattu ikäihmisille, on peruttu. Seurakunnan työntekijät tekevät mahdollisimman paljon etätöitä. Päätökset paikallisista varotoimista ovat kirkkoherran vastuulla.

Kysymystä siitä, eikö Ulricehamnissa epäröity ehtoollisen viettoa, Landgren miettii hetken.

– En epäröinyt, koska minun tehtäväni on jakaa sakramentteja. Siihen minut on vihitty, enkä siitä vastuusta pääse. Toisaalta näissä oloissa on mietittävä, miten se voidaan tehdä niin turvallisesti kuin mahdollista.

Johtavan piispan virkaan asettaminen siirtyy Norjassa

Norjassa johtavan piispan virkaan asettaminen siirtyy koronaepidemian takia. Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteerinä työskennellyt Olav Fykse Tveit valittiin Norjan kirkon johtavaksi piispaksi tammikuussa.

Fykse Tveit vihitään piispaksi pienimuotoisessa seremoniassa 10. toukokuuta. Hänet kuitenkin asetetaan virkaan vasta 11. lokakuuta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan virkaan asettaminen olisi ollut 26. huhtikuuta.

– Tällä järjestelyllä varmistamme, että uusi piispa voi aloittaa työnsä. Samalla toivomme, että Norjan kirkon sisarkirkkojen edustajat voivat tulla Trondheimiin lokakuussa juhlistamaan virkaanastujaisia, piispainkokouksen edustaja Atle Sommerfeldt tiedottaa.

Kuva: Kaj Aalto. Pastori Martin Landgren jakoi ehtoollista Ulricehamnin kirkossa Ruotsissa viime sunnuntaina.

Lue myös:

Englannin kirkko sulkee rakennuksensa myös papeilta – häät ja kasteet kiellettiin

Piispoilta ohjeita pääsiäiseen: Striimattavassa jumalanpalveluksessa voi viettää pienen joukon ehtoollista

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.