Ruotsissa papeiksi voidaan vielä vihkiä perinteisen avioliittokäsityksen kannattajia

Ruotsin kirkolliskokous on hyväksynyt tiukassa äänestyksessä (119–114, 6 tyhjää) keskustelua herättäneen aloitteen. Sen mukaan kirkkohallitus saa tehtäväkseen selvittää, miten varmistetaan, ettei ketään aseteta syrjinnän kohteeksi kirkollisen avioliittoon vihkimisen yhteydessä. Mahdollisia toimenpiteitä tarkastellaan niin kirkko-oikeudellisista kuin muista tarpeellisista näkökulmista.

Asiasta kertoo ruotsalainen Kyrkans Tidning.

Aiemmin tänä vuonna kirkolliskokoukseen tuotiin sosiaalidemokraattien ja Ruotsin kirkon liberaalien ryhmien tukema aloite. Siinä kirkkojärjestykseen olisi säädetty pappisvihkimyksen saamisen ehdoksi, että pappi suostuu vihkimään avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja.

Ennestään pappisvihkimyksen saamiseksi on Ruotsin kirkkojärjestyksessä kolme edellytystä. Vihkimystä pyytävän pitää olla kastettu ja konfirmoitu, Ruotsin kirkon jäsen sekä suostua tekemään yhteistyötä kaikkien muiden Ruotsin kirkon virkaan vihittyjen kanssa sukupuolesta riippumatta.

Ruotsin kirkolliskokouksen opillisia kysymyksiä käsittelevä lautakunta (läronämd) oli sitä mieltä, että aiemmista kolmesta edellytyksestä poiketen velvoite sitoutua vihkimään saman sukupuolen pareja ei koske kirkon tuntomerkkejä, siis sakramenttien ja viran tunnustamista.

Yhteistyön naispappien kanssa katsotaan liittyvän kirkon sakramenttien toimittamiseen, vihkimyksiin ja ykseyteen jumalanpalveluselämässä.

Uusi pappisvihkimyksen saamisen edellytys ei lautakunnan mukaan siis liity edellisten kolmen tavoin kirkon tunnustukseen. Lisäksi se olisi lautakunnan mukaan kaventanut piispojen kaitsentavastuuta.

Oppilautakuntaan kuuluvat muun muassa Ruotsin kaikki piispat.

Papeilla on vihkimisissä omantunnonvapaus

Kyrkans Tidningin mukaan kirkolliskokouksessa käydyssä keskustelussa todettiin myös, että papiksi vihittävien kelpoisuuden ehto ei voi olla vain suostuminen vihkimään saman sukupuolen pareja, eikä vihittävien tutkimista pitäisi kutistaa jonkinlaiseksi testiksi.

Oppilautakunnan mukaisesti kirkolliskokouksen kaitsenta- ja tehtävävaliokunta (tillsyns- och uppdragsutskott) esitti aloitteen jättämistä raukeamaan.

Kyrkans Tidningin mukaan sosiaalidemokraatit muuttivat tämän jälkeen esitystään. Kirkolliskokous äänesti sitten uudesta (hyväksytystä) esityksestä. Sen mukaan selvitetään, mitä toimenpiteitä on tehtävä, jotta varmistetaan, ettei ketään aseteta syrjinnän kohteeksi kirkollisen avioliittoon vihkimisen yhteydessä.

Ruotsin kirkolliskokous päätti samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä vuonna 2009. Tuolloin tarvittavat kohdat kirkkojärjestyksessä ja toimitusten kirjassa muutettiin uutta avioliittokäsitystä vastaaviksi.

Päätöksen yhteydessä kirkolliskokous salli omantunnonvapauden niille papeille, jotka eivät halua vihkiä avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja.

Jos aiemmin tehty aloite olisi hyväksytty kirkolliskokouksessa, jatkossa papeiksi vihittäviä ei olisi enää koskenut aiemmin päätetty omantunnonvapaus vihkimisasiassa.

Lue pappisvihkimyksen edellytysten tiukentamista esittänyt hylätty aloite ja oppilautakunnan lausunto (ruotsiksi).

Kuva: Minerva Seppälä

Edellinen artikkeliMatti Repo: Juutalaisten kansanmurha on pakottanut Saksan kirkot itsekritiikkiin
Seuraava artikkeliOulun hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä