Ruotsin kirkon piispat: Sateenkaari­parien vihkimisen on oltava jatkossakin papeille vapaa­ehtoista

Kuva: Will Stanton / Alamy / All Over Press

Ruotsin kirkon piispainkokous on julkaissut kannanoton, jossa se linjaa, ettei papeilla voi jatkossakaan olla velvollisuutta vihkiä avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja. Julkilausuman otsikko on Vihkioikeudesta, vihkivelvollisuudesta ja vihkivastuusta.

Ruotsin kirkon kirkolliskokous päätti vuonna 2009, että kirkko alkaa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja. Sen jälkeen esiin on noussut aika ajoin kysymys siitä, pitäisikö kaikkien pappien olla valmiita vihkimään myös sateenkaaripareja. Viimeksi asiasta heräsi keskustelu syksyn kirkollisvaalien yhteydessä. Asiasta voit lukea lisää Kotimaan jutusta täältä.

Piispat halusivat julkaista aiheesta nyt kannanoton, sillä heidän mukaansa asia koskee kirkon perusteisiin meneviä asioita.

Piispojen mukaan velvollisuudesta vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja ei voida tehdä pappisvihkimyksen ehtoa. He toteavat, että osittain vihkivelvollisuutta määrittelee avioliittolaki, josta kirkolliskokous ei voi päättää. Ennen kaikkea velvollisuus olisi piispojen mielestä vastoin Ruotsin kirkon itseymmärrystä: pappisvihkimyksen ehdot voivat liittyä vain evankeliumin saarnaamiseen ja sakramenttien jakamiseen, joten vaatimus vihkivelvollisuudesta olisi kirkkojärjestyksen vastainen.

Piispat toteavat myös, että se, vihitäänkö pappiskandidaatti, on kirkkojärjestyksen mukaan piispan vastuulla. Päätösvaltaa ei voi siirtää kirkolliskokoukselle.

Julkilausumassa tähdennetään, että piispainkokous on kokonaisuudessaan samaa sukupuolta olevien vihkioikeuden kannalla. Piispat toteavat, että vuosien kuluessa yhä useammat papit ovat olleet valmiita vihkimään sateenkaaripareja. Heidän mielestään on hyvä, että kehitys perustuu vapaaehtoisuuteen eikä vaatimukseen.

Lue myös:

Ruotsissa kirkolliskokouksen enemmistö haluaisi, että kaikki uudet papit vihkivät homopareja – Ei onnistu, sanoo arkkipiispa Antje Jackelén

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ruotsin kirkon piispat: Sateenkaariparien vihkimisen on oltava jatkossakin papeille vapaaehtoista