Ruotsin kirkon kiinteistö­väki aloitti historiallisen lakon

Osa Ruotsin kirkon vahtimestareista ja kiinteistötyöntekijöistä aloitti perjantaiaamuna lakon, kun kirkon työnantajajärjestö hylkäsi ammattiliiton tarjouksen uudesta työehtosopimuksesta. Lakko on historiallinen Ruotsin kirkossa, jossa on tähän asti pystytty sopimaan työehdoista ilman lakkoilua.

Kunta-alan työntekijäliiton Kommunalin puheenjohtaja Malin Ragnegård totesi Ruotsin television SVT:n uutisissa, että lakko on aina viimeinen keino.

– Työnantajalla on mielestään erityisasema työmarkkinoilla, mutta sitä emme voi hyväksyä.

Kunta-alan liittoon kuuluvat kirkon työntekijät eivät suostu työehtojen heikentämisiin. Kirkon työnantajajärjestö puolestaan toteaa, ettei se voi tehdä sopimusta, joka on moninkertaisesti kalliimpi silloin, kun työntekijöiden toimenkuvat muuttuvat. Uudelleensijoituksia koskisivat pitkät irtisanomisajat ja kalliit palkkatakuut.

Perjantaiaamuna alkanut lakko koskee 500 työntekijää eri puolilla Ruotsia. Mukana on muun muassa seurakuntien vahtimestareita, kiinteistötyöntekijöitä ja krematorioiden työntekijöitä. Voimassa ovat ylityökielto, rekrytointikielto ja vuokratyövoiman käyttökielto.

Ruotsin kirkossa on kaikkiaan noin 22 000 työntekijää.

­­***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ruotsin kirkon kiinteistöväki aloitti historiallisen lakon

Edellinen artikkeliMessua jatketaan Espoon­lahden kirkossa vappuna dj:n tahdittamalla ”Praise Partylla”
Seuraava artikkeliPäivi Räsäsen mukaan syyttäjä valittaa hänen vapauttavasta tuomiostaan hovioikeuteen

Ei näytettäviä viestejä