Revontulet – enkelten tanssia

Jumala loi ensin maailmakaikkeuden, planeetat, auringot, tähdet, linnunradat. Seuraavaksi hän loi enkelit.

Katseltuaan Jumalan valtakunnasta taivaankaarta ja kaikkeuden rannattomuutta, enkelit sanoivat:

– Saammeko lähteä ulos jaloittelemaan?

– Mitä ajattelitte tehdä, Jumala kysyi.

– Tanssia.

Kun Jumala näytti tämän kuultuaan hämmästyneeltä, enkelit selittivät, että ne halusivat tanssia Luojansa kunniaksi.

– Me karkeloimme ja laulamme Sinua kiittääksemme.

Niin Jumala antoi enkeleille luvan lähteä ulos avaruuteen ja enkelit aloittivat hitaan ja kauniin tanssin, joka kasvoi kosmisiin mittoihin.

Paljon myöhemmin Pohjoisella pallonpuoliskolla asuvat ihmiset saattavat silloin tällöin nähdä yötaivaalla valoilmiöitä. Ne ovat enkelten tanssin jälkikuvia.

Revontulia kutsutaan pohjoisella pallonpuoliskolla nimellä aurora borealis ja eteläisellä pallonpuoliskolla aurora australis. Aurora on latinaa ja tarkoittaa aamuruskoa.

Revontulien lähde on aurinko. Taivalla tanssivat värikkäät ja näyttävät valokuviot syntyvät kun aurinkotuuli eli auringosta lähtevät sähköisesti latautuneet hiukkaset kohtaavat Maan ilmakehän ja sen magneettikentän. Revontulia näkyy sitä paremmin mitä kauemmaksi päiväntasaajasta siirrytään.

Normaalisti revontulet ovat väriltään keltaisenvihreitä, mutta joskus ne voivat olla myös punaisia tai sinisiä.

Revontulien suomenkielinen nimi tulee saamelaisesta kansanperinteestä, jossa ilmiön ajateltiin syntyvän niin, että kettu huiskii hännällään pöllyävää lunta. Revontulia on myös pidetty merkkinä kuolleiden valtakunnasta.

Revontulten tanssia katsellessaan ihminen tuntee itsensä pieneksi. Ajatus enkelten tanssista saattaa tulla myös vähemmän hurskaan sielun mieleen.

Juttu on julkaistu aikaisemmin Kotimaa-lehdessä.