Repo hämmästelee vihkimyksen herättämää mielipiteenvaihtoa

Repo_Matti205Matti Revon mukaan vihkimyksensä jälkeen kiistää yhteyttään toisiin pappeihin kiistämättä samalla omaa virkaansa. Hän ottaa kantaa loppiaisen pappisvihkimyksen herättämään keskusteluun julkisella Facebook-sivullaan. Repo vihki Tampereella papiksi Kansanlähetysopiston teologialinjan vastaavan, TT Vesa Ollilaisen, joka yhteisvihkimyksestä huolimatta on kertonut kieltäytyvänsä alttariyhteistyöstä naispappien kanssa.

Revon mukaan Ollilaisen tapauksessa käydään keskustelua kuvitteellisesta tulevaisuuden mahdollisuudesta. Hän toteaa, että mikäli syrjintää epäillään tapahtuneen, asia tutkitaan ja siihen puututaan.

– Mielipiteiden esittämistä ei ole sanktioitu, ei varsinkaan asiassa, joka kirkkomme käsityksen mukaan ei ole opillinen vaan koskee keskinäistä työyhteyttä, Repo kirjoittaa Facebook-sivullaan.

– Vihkimisessä pappi sitoutuu kirkon uskoon ja järjestykseen. Siinä kaikista vihittävistä tulee yhtä lailla pappeja. Yhteiseen vihkimiseen osallistuminen ilmaisee valmiutta yhteistyöhön. 

Osallistumalla vihkimykseen pappi tunnustaa myös muut vihityt. Keskinäisen yhteyden merkiksi he palvelevat samassa messussa Jumalan sanalla ja sakramenteilla ja tulevat niistä itsekin osallisiksi. Jokainen antaa samat lupaukset ja tulee samalla kätten päälle panemisella siunatuksi. Samoilla rukouksilla Pyhän Hengen lahjan saamiseksi vihitään niin naiset kuin miehet. Ellei pappi usko Jumalan kuulevan rukouksia, miten hän uskoisi itsekään tulleensa vihityksi? Ei hän voi vihkimyksensä jälkeen kiistää yhteyttään toisiin pappeihin kiistämättä samalla omaa virkaansa, Repo jatkaa.

Hän kertoo vierastavansa 

uskonnollista ja aatteellista ehdottomuutta.

– Olennaista on rakkautena vaikuttava usko. Usko luottaa Kristuksen lupauksiin ja synnyttää rakkautta, rakkaus puolestaan keskinäistä luottamusta ja kunnioitusta. Kirkossa on tarpeen rakentaa siltoja eikä purkaa niitä. Tehtävämme on pappeina ja piispoina sulkea toisemme saman jumalanpalvelusyhteyden piiriin, ei valaa samaan muottiin eikä työntää erilleen.

Revon päivitystä kommentoi muun muassa rovasti Hilkka Olkinuora.

– Kyseessä ei liene ”kuvitteellinen tulevaisuuden mahdollisuus”, eli että vasta jos Ollila joskus joutuisi naisen kanssa alttarille, syntyisi konflikti. Kyllä se on jo olemassa, Olkinuora sanoo.

Olkinuoran mukaan pappeuden täyteys käsittää sekä saarnastuolin että alttarin eikä alttaria tai sen mahdollisuutta voi väistää.

– Jos ei voi tulla aina tarvittaessa alttarille, on vain vartti- tai puolipappi. Minusta ainakin olisi outoa ilmoittautua papiksi, joka vain puhuu, tai palomieheksi, joka sammuttaa vain oikein sytytettyjä tulipaloja, Olkinuora toteaa piispa Revon julkisella Facebook-sivulla.

Lue myös:

Piispa Revon vihkimä pappi ei tee alttariyhteistyötä naisten kanssa

Naisteologit: Revon ratkaisu piispainkokouksen hengen vastainen

Edellinen artikkeli”Luther oli tietämättään tuhonkylväjä”
Seuraava artikkeliFacebook-sivulla puhkesi kirkkobuumi

Ei näytettäviä viestejä