Rekisteröityjen uskonnollisten yhdyskuntien määrä ylitti sadan – uutena uskontona mandealaisuus

Vuonna 2014 rekisteröitiin 14 uutta itsenäistä uskonnollista yhdyskuntaa.

– Erityisesti islamilaisia yhdyskuntia, buddhalaisia yhteisöjä ja kristillisiä karismaattisia yhteisöjä on syntynyt viime vuosina lisää, kertoo Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg.

Viime vuonna rekisteröitiin muun muassa buddhalaisten Timanttipolku-yhteisö sekä useita islamilaisia yhteisöjä. Myös Suomen Sikhit rekisteröityivät uskonnolliseksi yhdyskunnaksi. Kristillisistä yhteisöistä rekisteröityivät muun muassa Jesus Christ Assembly, International Charismatic Bible Church sekä Suomen Vineyard -kirkko.

Aikaisemmin rekisteröidyistä uskonnollisista yhdyskunnista ovat kasvaneet erityisesti helluntaikirkko sekä katolinen kirkko. Katolilaisten määrän kasvua selittää Sohlbergin mukaan maahanmuutto. Helluntaikirkon jäsenmäärä puolestaan kasvaa paikallisseurakuntien liittyessä siihen, mutta helluntailaisten määrä ei kuitenkaan ole viime vuosina kasvanut.

Viime vuonna rekisteröityjen yhdyskuntien joukossa on myös aiemmin Suomessa varsin tuntematon uskontokunta, mandealaisuus. Se on gnostilainen uskonto, joka on perinteisesti vaikuttanut Irakin ja Iranin alueella. Vaikka mandealaisuus on Suomessa uusi uskonto, sillä on pitkä historia.

– Mandealaisuus ei ole todellakaan mikään uusi liike, vaan synty on ajoitettu ensimmäiselle tai toiselle vuosisadalle Kristuksen jälkeen, Sohlberg kertoo.

Yhteensä rekisteröityjä uskonnollisia yhdyskuntia on satakunta, ja niillä on jäseniä runsaat 80 000. Lukuun ei ole laskettu mukaan evankelis-luterilaista kirkko tai ortodoksista kirkkoa, joille on määritelty laissa oma erityisasema.

Jussi Sohlberg muistuttaa, etteivät rekisteröidyt uskonnolliset yhteisöt kerro koko totuutta Suomen uskonnollisesta kentästä. Kirkon tutkimuskeskuksen ja Uusien uskonnollisten liikkeiden tutkijaverkosto USVA ry:n yhdessä ylläpitämälle Uskonnot.fi-sivustolla on listattu yli tuhat yhteisöä. Kaikki uskonnolliset liikkeet eivät hae virallista rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan asemaa vaan ne voivat toimia rekisteröityinä yhdistyksinä. Erityisesti new age -kentälle on tyypillistä, että siellä toimii myös yksityisiä elinkeinonharjoittajia.

Edellinen artikkeliProtestantit hallitsevat Yhdysvaltain kongressia
Seuraava artikkeliHerää Valvomaan on nyt Elämä

Ei näytettäviä viestejä