Ratkaisu tuli: Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto päätti irtisanoa Kirkko ja kaupunki -sopimuksen

Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto on päättänyt irtisanoa pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteisen Kirkko ja kaupunki -median sopimuksen päättyväksi vuoden 2020 lopussa.

Päätös syntyi yhteisen kirkkovaltuuston kokouksessa myöhään tiistai-iltana äänin 25–19.

Valtuusto haluaa seuraavaksi, että vaihtoehtoja Vantaan seurakuntien viestinnän hoitamiseksi selvitetään avoimesti.

Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto sai esityksen sopimuksen irtisanomisesta yhteiseltä kirkkoneuvostolta toukokuun puolivälissä. Esityksestä ja asian taustoista voi lukea Kotimaa24:n jutun täältä.

Tiistain kokouksessa kirkkovaltuustolle tehtiin vastaesitys, jossa ehdotettiin asian palauttamista uudelleen valmisteluun. Valmistelun aikana olisi selvitetty mahdollisen eroamisen jälkeinen mahdollisuus oman seurakuntalehden toteuttamiseen ja sen kustannukset sekä vaikutukset muun tiedottamisen toteuttamiseen.

Tulkaa kaikki -liikkeen Laura Häggblomin vastaesityksen kannalla olivat useat valtuustoryhmät, muun muassa Sosiaalidemokraattinen seurakuntaväki, Hämeenkylän huominen ja Avoin seurakunta. Vastaesitystä kannattaneiden ryhmien mielestä tarvittavien säästöjen etsiminen olisi mahdollista nykyisen sopimuksen puitteissa, Vantaan seurakuntien tiedotteessa todetaan.

– Säästöjä on mahdollista saada, yksi hyvä vaihtoehto voisi olla lehden harvennettu ilmestyminen, Laura Häggblom kommentoi tiedotteessa.

Muutospaineita on perusteltu rahalla, taustalla vaikuttaa myös sisältö

Valtuusto kuitenkin päätti irtisanoa sopimuksen. Näin he tukivat Sanasta elämään -ryhmän valtuutetun Soili Haverisen yhteisessä kirkkoneuvostossa tekemää esitystä.

Alun perin yhtymä oli esittänyt yhteiselle kirkkoneuvostolle maltillisempaa ratkaisua. Siinä tavoiteltiin Kirkko ja kaupungin kustannuksiin 25 prosentin säästö vuodesta 2022 alkaen. Nykyistä sopimusta ei kuitenkaan oltu katkaisemassa.

Vantaalla muutospaineita on perusteltu rahalla. Soili Haverisen esityksen mukaan liian suuri osa yhtymän viestinnän määrärahoista menee Kirkko ja kaupungin kuluihin. Yhtymän tiedotteen mukaan rahaa halutaan käyttää enemmän esimerkiksi lasten ja perheiden tavoittamiseen nykyistä paremmin, monikieliseen viestintään, laadukkaaseen tapahtumamarkkinointiin sekä brändiviestintään.

Soili Haverinen totesi Kotimaa24:lle aiemmin, että Vantaalla on tyytymättömyyttä myös siihen, miten vähän Vantaan seurakuntayhtymän asiat näkyvät Kirkko ja kaupungissa. Lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki ja sen johtokunnan entinen puheenjohtaja Kaisa Raittila ovat arvioineet julkisuudessa, että taustalla ovat myös linjaerimielisyydet siitä, tehdäänkö Kirkko ja kaupunkia nykyiseen tapaan kirkon jäsenten enemmistölle vai seurakuntien aktiiveille.

Vantaan yhteinen kirkkovaltuusto haluaa aloittaa heti neuvottelut uudesta Kirkko ja kaupunki -sopimuksesta muiden pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymien kanssa.

Kuva: Kirkko ja kaupunki -lehden Vantaan-painoksen kansi

Lue myös:

Tyytymättömyyttä talouteen ja sisältöön – Vantaan seurakunnat harkitsevat Kirkko ja kaupunki -yhteistyön lopettamista

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.