Räsänen aikoo tuoda rahankeräyslain minihallitusneuvotteluihin

Sisäministeri Päivi Räsänen tuo rahankeräyslain uudistamisen kesäkuun minihallitusneuvotteluihin. Räsänen aikoo ehdottaa, että uusi hallitus alkaa valmistella esitystä lain uudistamisesta alkusyksystä.

Sisäministeriössä on kevään aikana selvitetty rahankeräyslainsäädännön muutostarpeita.

– Hallitusneuvotteluissa puolueiden tulee ottaa kantaa siihen, halutaanko rahankeräyslaki kokonaisuudessaan uudistaa siten, että rahankeräykset vapautetaan nykyisen kaltaisesta lupamenettelystä. Olen itse valmis kannattamaan tätä, Räsänen sanoo.

Hän kuitenkin painottaa, että rahankeräysten luotettavuus ja kohdentuminen lailliseen toimintaan on varmistettava myös jatkossa.

Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä rahankeräyslain osittaisuudistus. Siinä lakia ehdotetaan muutettavaksi niin, että rahankeräyslupa voitaisiin myöntää, vaikka lupaa hakevan toiminta ei olisikaan yksinomaan yleishyödyllistä. Lakimuutoksen myötä myös evankelis-luterilainen ja ortodoksinen kirkko sekä yliopistot voisivat toimeenpanna rahankeräyksiä.

Tällä hetkellä rahankeräysluvan voivat saada Suomessa rekisteröidyt yhteisöt ja säätiöt, joilla on yksinomaan yleishyödyllinen tarkoitus.

Lue myös: Kirkoille halutaan rahankeräyslupa

Kirkot ja yliopistot tulossa rahankeräyslain piiriin