Ramadan alkaa torstaina – paastokuukauden ajankohta vaihtuu joka vuosi

Ramadan alkaa Suomessa tänään torstaina. Muslimien pyhän paastokuukauden alku määritellään sen mukaan, milloin uusi kuu on nähtävissä. Niinpä tarkkaa alkamispäivää ei voida tietää etukäteen, ja se vaihtelee eri puolilla maailmaa.

Paasto on yksi islamin viidestä peruspilarista. Islamilaisen perinteen mukaan Koraani ilmoitettiin profeetta Muhammadille ramadan-kuukauden aikana. Paastoavan muslimin ei pitäisi laittaa päivisin mitään suuhunsa auringon noususta sen laskuun.

Paastokuukausi päättyy Id al-Fitr -juhlaan. Juhlan ajankohta riippuu ramadanin alkamispäivästä ja siitä, milloin uusi kuu havaitaan. Suomen islamilaisen yhdyskunnan verkkosivuilla kerrotaan, että todennäköisimmin juhlaa vietetään Suomessa 15.6.

Ramadan on islamilaisen kalenterin yhdeksäs kuukausi. Koska kuukalenterin kuukaudet ovat aurinkokalenterin kuukausia lyhyempiä, islamilaisen kalenterin kuukaudet ja niiden myötä ramadan siirtyy gregoriaanisessa kalenterissa vuosittain noin 11 päivää taaksepäin.

Kuva: Lehtikuva / AFP Photo / Yasin Akgu. Turkissa ramadan alkoi keskiviikkona. Kuvassa ihmisiä Turkissa Istanbulissa Taksimin-aukiolla ensimmäisellä paastokuukauden ilta-aterialla.

Edellinen artikkeliPiispa Salmi: Yliopisto yritti estää minua pitämästä hartautta teologeille – Uskonnonvapaus kiihdytti kirkolliskokousta
Seuraava artikkeliVetoomus seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi kirkossa luovutettiin arkkipiispalle – Mäkinen: ”Tämä ei jää tähän”

Ei näytettäviä viestejä