Räisänen: Eskolan kirjat täynnä merkillisiä yleistyksiä

Uuden testamentin eksegetiikan emeritusprofessori Heikki Räisänen arvioi Teologisessa Aikakauskirjassa dosentti Timo Eskolan kaksi hänestä kirjoittamaa kirjaa. Eskola julkaisi vuonna 2013 Räisäsestä teokset Beyond Biblical Theology sekä Tulkinnan kahleissa.

Räisäsen mukaan hänelle tulee Eskolan kirjoista mieleen "huvipuiston peilisali, jossa hänen työnsä vääntyy luonnottomiin muotoihin".

Eskola muun muassa väittää Räisäsen ajattelevan Raamatun tekstin olevan täynnä legendoja ja suoranaisia valheita. Eskolan mukaan Räisäsen uskonnonhistoriallinen pyrkimys johtaisi väistämättä eräänlaiseen uskonnon psykopatologiaan.

"Tällainen on silkkaa vääristelyä. Raamatussa on legendoja, mutta mieleeni ei tulisi puhua valheista tai psykopatologiasta", Räisänen kirjoittaa Teologisessa Aikakauskirjassa.

Räisänen pitää erikoisena, että Eskola on saanut englanninkielisen teoksensa arvostetun Brill-kustantamon sarjaan.

"Asia ei ole kunniaksi kustantajalle, vielä vähemmän sarjan evankelikaaliselle toimittajalle. Professori Vernon Robbins, joka kuuluu sarjan toimituskuntaan, on nyt kirjoittanut arvovaltaisessa Review of Biblical Literature -sarjassa ilmestyvän kriittisen arvion, jossa toteaa kirjan pahasti vialliseksi", Räisänen toteaa.

"Robbinsin mukaan siinä on valaiseviakin jaksoja, mutta kaikkiaan Eskola antaa vääristyneen kuvan sekä minun työstäni että länsimaisesta raamantuntutkimuksesta ylipäänsä", Räisänen kirjoittaa.

Lue Timo Eskolan vastaus tähän uutiseen ja sen pohjalta käytyyn keskusteluun