Radio Valo on kehitysvammaisten oma radio

VhlMarkusRadio Valo. Radio tekee kehitysvammaisista itsestään tiedon tuottajia sen vastaanottajan roolin sijaan ja luo kiinnostavia näkökulmia maailmaan, kertoo projektipäällikkö Markus Vähälä (kuvassa).

Lyhty tarjoaa asuntoja ja asumispalveluja ja monenlaista koulutusta ja toimintaa kehitysvammaisille. Sen keskeisin toimintamuoto ovat työpajat, joista Kulttuuripaja Valo on yksi. Kulttuuripajassa puolestaan toimii kehitysvammaisten kolme vuotta sitten alkanut internet-media Radio Valo.

Kehitysvammaisille ei juuri media-alan toimintaa ole järjestetty. Radio Valo tarjoaa tärkeän väylän itseilmaisulle. Ohjelmaa tehdään niin Helsingissä, Espoossa kuin Tampereella ja toiminnan on tarkoitus kasvaa ja myös kansainvälistyä. Kulttuuripaja Valon projektipäällikön Markus Vähälän mukaan kehitysvammaisten mediatoimintaa soisi olevan joka kunnassa.

– Sen sijaan, että he ottaisivat vastaan tietoa, he pääsevät suuntautumaan ulospäin ja jakamaan sitä muille, Vähälä kertoo.

Juttujen toimittaminen antaa kehitysvammaisille syyn liikkua yhteiskunnassa ja roolin lähestyä erilaisia ihmisiä. Yhteistyötä on tehty muun muassa Radio Helsingin kanssa.

Kulttuuripajan toiminnasta on ponnistanut suomalaisten ja kansainväliseenkin tietoisuuteen Pertti Kurikan Nimipäivät yhtye ja bändin toiminnasta kertova elokuva Kovasikajuttu.

”En lähtisi silottelemaan”

Vähälä sanoo suoraan, että kehitysvammaisten asioita ei hoideta Suomessa kunnolla. Vai miltä kuulostaa esimerkiksi heidän työttömyysprosenttinsa 98,5. Kehitysvammaisten tuettuun työllistämiseen suhtautuvat nihkeästi niin yritykset, kunnat kuin seurakunnat.

Radio_Valo

Lyhdyn vierailulla saa helposti toisenlaisen kuvan. Yhdistyksen järjestämissä monissa eri työpajoissa työskentelevät tulevat spontaanisti juttelemaan. Porukka vaikuttaa tyytyväiseltä ja innokkaalta omissa toimissaan.

Vähälä kertoo, että Lyhdyllä on paljon tukihenkilöitä yhtä kehitysvammaista kohden töissä.

Varsinaista palkkatyötä kehitysvammaiset eivät Lyhdyn piirissäkään tee, vaikka monen taidot kehittyvät niin, että työtä olisi mahdollista tehdä, jos sitä vain olisi tarjolla. Lyhdyn toiminta on sosiaalipalvelua.

Ihmisoikeusbiisejä

HavumkiKalleKalle Havumäki (kuvassa). Hän toimii oppimisyksikkö Lampussa ja tekee ohjelmaa Radio Valoon.

– Kivaa hommaa se on ollut, Havumäki sanoo.

Hän on helsinkiläisen rap-yhtyeen Resispossen solisti. Hän kuvaa bändinsä tuotantoa ihmisoikeusbiiseiksi.

– Musiikinteko on mulle tärkeä asia.

Helsingin Lyhytaikaiskoti ja Työpaja Lyhty ry on 1993 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys. Se toimii kehitysvammaisten ja heidän perheittensä hyväksi. Esimerkiksi Helsingin kaupunki ostaa palveluja. Raha-automaattiyhdistys tukee toimintaa.

Lyhty ry

Radio Valo

Radio Valon esittelyohjelma

Edellinen artikkeliValburg on vesikauhuisten suojeluspyhimys
Seuraava artikkeliKysely: Muslimit vierastavat al-Quaidaa

Ei näytettäviä viestejä