”Raamattu on pyhä, mutta sillä voidaan rakentaa esteitä” – Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja vastaa Raamattuopistolle

Herättäjä-Yhdistyksen puheenjohtaja, rovasti Tapani Rantala kommentoi Kotimaa24:lle herännäisyyttä koskevia lausuntoja, joita Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen esitti järjestönsä Hengellisillä syventymispäivillä.

Vartiainen piti viime viikonvaihteessa Raamattuopiston 80-vuotisjuhlassa Kauniaisissa puheen, jossa hän viittasi körttien Herättäjäjuhliin. Vartiaisen puheesta voi lukea Kotimaa24:n jutusta täältä.

– Tänä kesänä on kuultu hengellisillä kesäjuhlilla sellaistakin puhetta, ettei mikään saa tulla Jumalan ja ihmisten väliin, ei edes Raamattu, Vartiainen sanoi ja jatkoi:

– Sillä kai tarkoitettiin, että jos Raamatussa on jotain sellaista joka loukkaa minua ja minun arvojani, sen voi ohittaa ja etsiä yhteyttä Jumalaan ohi Raamatun ja Raamatusta välittämättä.

Vartiaisen mukaan tällainen puhe ei ”tietenkään ole kovin kristillistä”, ja erityisen kaukana se on luterilaisesta uskosta.

– Ihmistä ja Jumalaa ei ole kristinuskon mukaan erottamassa toisistaan Raamattu vaan synti.

Vartiainen ei maininnut puheessaan suoraan, mihin kesäjuhliin hän viittasi. Kotimaa24
uutisoi heinäkuussa körttien Herättäjäjuhlilta Nivalasta. Tapani Rantala sanoi juhlien tiedotustilaisuudessa, ettei Kristuksen ja syntisen väliin pidä päästää eikä asettaa ketään. Esimerkkeinä Rantala mainitsi moraalin, teot, vaatimukset, Raamatun ja kirkon.

Tapani Rantala: Lauri Vartiaisen tulkinta meni metsään

Tapani Rantala toteaa Kotimaa24:lle, että Lauri Vartiainen tarttui Herättäjäjuhlien tiedotustilaisuudessa esitettyyn tokaisuun ja kärjisti siitä oman tulkintansa ja kritiikkinsä. Rantalan mukaan tulkinta meni metsään mutta tarjosi rakennuspalikan Vartiaisen omaan puheeseen.

Se, ettei Kristuksen ja syntisen väliin mahdu mitään, on herännäisyydessä toistuvasti esillä pidetty painotus, Rantala tarkentaa. Hänen mukaansa sillä ei väheksytä Raamatun merkitystä.

– Minulla ei ollut tarkoitus eikä syytä vähätellä Raamattua tai kirkkoa, jonka niin ikään mainitsin omassa lausunnossani. Raamatun tulkinta ja lukeminen ei kuitenkaan ole helppoa. Raamattu on pyhä, mutta sillä voidaan rakentaa myös esteitä.

Kristus ilmoittaa Raamatussa itsensä, Rantala toteaa.

– Se ei tarkoita, että jokainen virke ja jokainen kohta on yhtä tärkeä. Siltä kannalta, mikä auttaa syntistä kohtaamaan Kristuksen, on keskeisempiä ja vähemmän keskeisiä kohtia.

”Opetus ei saa estää syntisen ja Kristuksen kohtaamista”

Rantala pitää oleellisena sitä, mikä on Raamatun ymmärtämisen avain.

– Katekismuksessa todetaan, että Kristus ja hänen rakkautensa meitä kohtaan on avain Raamatun ymmärtämiseen. Ymmärtäminen ei siis avaudu kaikilla avaimilla. Meidän kaikkien opettajien ja pappien pitää olla tarkkana, ettei opetus Raamatusta ole sellaista, joka estää syntisen ja Kristuksen kohtaamisen.

Rantalan mukaan Raamattua tarkasteltaessa myös todellisuus ja tieteellinen tutkimus on otettava vakavasti.

Rantala sanoo, että kaikki kirkon herätysliikkeet rakentavat kirkkoa, usein myös yhteisymmärryksessä. Vuosia täyttänyttä Raamattuopistoa hän onnittelee ja kiittää sen tekemästä työstä.

Herännäisyyden painotuksissa se, miten Kristus kohtaa syntisen, on salaisuus, Rantala sanoo.

– Se, että pieni ihminen on Jumalan ja Kristuksen edessä, ei ole rationaalinen prosessi. Väliin ei mahdu mitään. Salaisuus on niin syvä.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Suomen Raamattuopisto juhli 80 vuottaan ja haastoi kirkkoa – ”Kirkas ääni on himmentynyt väittelyn sorinaksi”

Herättäjäjuhlien viesti: Ei mitään ihmisen ja Kristuksen väliin, ei edes Raamattua

Kolumni: Kesäjuhlissa ruumiillistuu suomalaisen luterilaisuuden erikoinen hajanaisuus

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKMN:n pääsihteeri Olav Fykse Tveit: Amazonin alueen tulipalot kansallinen ja kansainvälinen kriisi
Seuraava artikkeliJehovan todistajien valtakunnansalin poltosta epäilty vangittiin – kertoi poliisille motiivinsa

Ei näytettäviä viestejä