Professori: ”Vanhoillislestadiolaisuus ei ole lahko vaan skisma”

Kirkko_ja_kaupkLOGO_UUSI205Miikka Ruokasen mukaan ole opillisilta painotuksiltaan lahko tai harhaoppi, mutta kylläkin skisma eli repeämä kirkossa. Ruokanen kertoo näkemyksiään Kirkko ja kaupunki  -lehdessä.

Vanhoillislestadiolaisten oppia tutkineen Helsingin yliopiston dogmatiikan professorin Miikka Ruokasen mukaan liikkeen opetus edustaa olennaisilta kohdiltaan vakaata luterilaisuutta. Sakramenttiopissa tosin on poikkeamaa luterilaisuudesta. He eivät siis ole harhaoppisia.

– On yksi olennainen kohta, jossa he eroavat muista luterilaisista. He eivät tunnusta Pyhän Hengen vaikutusta sen ryhmän ulkopuolella, jonka he ymmärtävät ”Jumalan valtakunnaksi”. Syntinen ei voi tulla vanhurskaaksi eli Jumalalle kelvolliseksi muutoin kuin sen evankeliumin kautta, jota julistetaan tässä ”Jumalan valtakunnassa”, Ruokanen sanoo.

Vanhoillislestadiolaista herätysliikettä voisi nimittää Ruokasen mukaan skismaksi eli repeämäksi kirkossa.

– Heillä on samankaltaisia näkemyksiä kuin kirkon ensimmäisellä kuuluisalla skismaattisella ryhmällä, niin sanotuilla donatolaisilla 300-luvulla. Donatolaisten mukaan pelastus oli mahdollista vain tietyllä tavalla määriteltyjen tosiuskovaisten seurakunnassa. Vain tosiuskovaisten pappien julistus ja sakramentit olivat päteviä.

Lue Tommi Sarlinin tekemä juttu ”Repeämä nousi kirkossa puheenaiheeksi” Kirkko ja kaupungista