Professori Risto Saarinen: Uusoikeisto ja konservatiivikristityt lähentyvät Suomessakin toisiaan

Suomalainen uusoikeisto niputtaa retoriikassaan yhä useammin politiikan ja uskonnon, väittää Helsingin yliopiston ekumeniikan professori Risto Saarinen. Saarisen mukaan ajatuksena on saattaa yhteen kaikki erilaiset konservatiivit.

Risto Saarinen kommentoi aihetta Helsingin yliopiston uutissivuilla. Yliopiston viestinnän julkaisemassa uutisessa todetaan, että Saarinen on viime aikoina tarkastellut uusoikeiston ja niin kutsutun identitaariliikkeen nousua aatehistorian ja uskonnontutkimuksen perspektiivistä.

Uusoikeistolla Saarinen tarkoittaa perinteisten oikeistopuolueiden rinnalle nousseita uusia populistisia puolueita. Sellaisia ovat muun muassa perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit.

Identitaariliike on patrioottinen ja maahanmuuttovastainen virtaus, joka vaikuttaa uusoikeiston taustalla. Se ilmoittaa haluavansa säilyttää eurooppalaisen identiteetin, jota uhkaa liikkeen mukaan esimerkiksi se, että islam saa jalansijaa yhteiskunnassa.

Saarisen mukaan Euroopassa ja Yhdysvalloissa vuoden 2015 jälkeen voimistuneen identitaariliikkeen taustaideana on puolustaa kansallisvaltiota.

"Liikkeen piirissä uskotaan oman etnisen ryhmän olevan keskeisesti tärkeä ja kansallisuuksien sekoittamisen huono asia. Lisäksi tyypillisesti vastustetaan Euroopan unionia sekä siirtolaisuutta, etenkin jos se tapahtuu Välimeren yli. Tällä kaikella tähdätään eurooppalaisen kulttuuriperinnön puolustamiseen kunkin kansallisvaltion omaa sivistysperintöä varjelemalla", Saarinen kuvailee.

Saarinen: Identitaareilla ja kristillisillä konservatiiveilla "epäpyhä liitto"

Identitaariliikkeen taustalla on sosiologisia syitä, mutta Saarinen korostaa uskonnon merkitystä ilmiön taustaselittäjänä.

Hän pitää identitaariliikkeen nousua merkittävänä ilmiönä. Vaikka liike on vahvistunut vuoden 2015 jälkeen, ver­kos­toi­tu­neen uusoikeis­ton aat­teel­li­set juu­ret ovat Saarisen mukaan jo 1980-lu­vun Rans­kassa. Esimerkiksi Saksan, Unkarin ja Italian liikkeet vaikuttavat hyödyntävän tätä "ranskalaista sylttytehdasta", Saarinen toteaa.

Risto Saarista kiinnostaa, onko identitaarien ja kristillisten konservatiivien muodostamassa "epäpyhässä liitossa" kyse koko Euroopan laajuisesta dominoefektistä.

"On ollut mielenkiintoista seurata, miten uskonnollisen kielen ja maailman korostaminen ovat viime aikoina nousseet esille Jussi Halla-ahon johtamissa perussuomalaisissa. Puheenjohtaja itsehän on korostanut useaan otteeseen olevansa uskonnoton tai ateistinen agnostikko", Saarinen toteaa.

Risto Saarisen ajatuksia uusoikeistosta, politiikasta ja uskonnosta voi lukea lisää täältä. Saarinen kommentoi muun muassa Aito avioliitto -yhdistystä ja Oikea Media -julkaisua.

Kuva: Tuija Pyhäranta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.