Poliittiset listat saivat 17 paikkaa

Poliittisen listat saivat kirkolliskokoukseen yhteensä 17 edustajaa. Keskustan ja sitoutumattomien listoilta valittiin yhdeksän edustajaa, kokoomuksen listoilta kuusi edustajaa ja sosiaalidemokraattien listalta kaksi edustajaa. Poliittisilla listoilla tarkoitetaan tässä yhteydessä niitä listoja, jotka on selvästi nimetty puolueen mukaan.

Uudessa kirkolliskokouksessa on lisäksi ainakin neljä entistä kansanedustajaa: Johannes Leppänen (kesk) ja Maria Kaisa Aula (kesk) Lapuan hiippakunnasta valittiin jatkokaudelle, ja uusina kirkolliskokoukseen valittiin Jouko Jääskeläinen (kd) Helsingin hiippakunnasta ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr) Tampereen hiippakunnasta.

Kaikki puoluepoliittisesti aktiiviset edustajat eivät pyri kirkolliskokoukseen puolueiden listoilta. Esimerkiksi Jouko Jääskeläinen tuli valituksi Usko ja yhteys -listalta ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto Tulkaa kaikki -liikkeen listalta. Maria Kaisa Aula ja Johannes Leppänen valittiin Kirkko keskellä arkea ja juhlaa -listalta, joka on keskustalainen lista.

Maria Kaisa Aula kertoo, että vaikka kirkolliskokouksessa vaikuttaa paljon poliittisilta listoilta valittuja edustajia, tähän asti puolueet ovat näkyneet kirkolliskokoustyöskentelyssä melko vähän.

– Jos ajatellaan Keskustan listoilta valittuja kirkolliskokousedustajia, niin meillä ei ole ollut tapana kokoontua yhdessä. Yleensä edustajat kokoontuvat yhteen enemmän hiippakunnittain.

Aulan mukaan kirkolliskokouksessa on kuitenkin käyty keskustelua siitä, olisiko taustaverkostojen luominen tarkoituksenmukaista. Viime kaudella aloitti toimintansa uudistusmielinen Muutoksen tuulet -verkosto, jossa Aula on ollut mukana myös itse.

Puolueittain kokoontumiseen vaikuttaa se, että saman puolueen edustajat eivät välttämättä ajattele samalla tavalla kirkkopoliittisista kysymyksistä.

– Se on tosiasia, että jos ajatellaan esimerkiksi keskustan listoilta valittuja edustajia, niin me edustamme hyvinkin monenlaisia näkökantoja kirkon ajankohtaisiin kysymyksiin, kuten avioliittokysymykseen. Yhteisen näkemyksen hakeminen ei ole tarkoituksenmukaista, Maria Kaisa Aula sanoo.

– Toisaalta ajattelen, että kokoontuminen näissä verkostoissa voisi edistää kompromissien tekemistä ja sitä, että löydettäisiin uusia luovia ratkaisuja, joilla päästäisiin eteenpäin.

Kuva: Olli Seppälä

Juttua korjattu 22.2. kello 13.33: Kirkko keskellä arkea ja juhlaa -listalta valittiin Johannes Leppänen, ei Jouko Jääskeläinen.

Lue myös:

Sopivatko puoluetunnukset kirkkopolitiikkaan?

Edellinen artikkeliKirkko lyttää tiukennukset perheenyhdistämiseen – ”Epätoivoisia keinoja”
Seuraava artikkeliOliko Urho Muroma fasisti?

Ei näytettäviä viestejä