Podcast: Mikä oli kirkon kamalin vuosisata?

Pimeä vuosisata, porttovalta. Muun muassa näin on yritetty kuvailla 900-lukua, joka oli kirkon todellinen pohjakosketus. Paaveja tapettiin kasamäärin ja joskus jopa nostettiin haudasta takaisin tuomiolle.

Tässä kaaoksessa viihtyi poikkeuksellinen nainen, Marusia. Hän solmi sarjan avioliittoja ja nousi niiden avulla Rooman hallitsijaksi. Marusia alisti paavit täysin omaan komentoonsa, ja hänen perintönsä näkyy paaviluetteloissa selvästi – peräti kuusi hänen suoraa jälkeläistään nousi paavinistuimelle. Marusian kerrotaan myös olleen teini-ikäisenä paavi Sergius III:n rakastajatar, mistä suhteesta syntynyt poika nousi myöhemmin itsekin paaviksi.

Eero Hietala ja Heikki Rusama miettivät podcastissaan, mitä kirkon silloisesta alennustilasta pitäisi ajatella ja miten kirkko ylipäänsä on selvinnyt tästä synkästä vaiheesta ja tuoreemmista haasteistaan. Osansa saavat Borgiat, aikamme yhdysvaltalaissaarnaajat, ja Suomen kirkon varsin lilliputtimaiset skandaalit.

Ainakin on selvää, että tämän päivän kirkko tuskin on huonommassa jamassa kuin 1 100 vuotta sitten.

Kuuntele podcastin uusin jakso alta tai käyttämässäsi sovelluksessa.

Edellinen artikkeliSyytteet saanut Päivi Räsänen: Puolustan uskonnon­vapautta niin pitkälle kuin on tarve – Myös toinen syytetty Juhana Pohjola kommentoi
Seuraava artikkeliSeurakunta pani kirkkojen kellot juhlistamaan Salon Vilppaan koripallo­mestaruutta – kaupungin­valtuutettu pahastui

Ei näytettäviä viestejä