Pitkän pohdinnan päätös – Thaimaan luterilainen kirkko hyväksyi naisten vihkimisen pappisvirkaan

Thaimaan evankelisluterilaisen kirkon kirkkohallitus on tehnyt syyskuun lopussa päätöksen naispappeuden hyväksymisestä, kertoo Suomen Lähetysseura tiedotteessaan.

Kirkkohallitus totesi, ettei kirkon perustuslaissa puhuta mitään pappien sukupuolesta. Keskustelua virkakysymyksestä on kirkossa käyty parikymmentä vuotta.

– Kirkkohallitus keräsi kaikilta kirkon alueilta ja seurakunnista niin työntekijöiden kuin seurakuntalaisten mielipiteitä tästä asiasta. Selvä enemmistö kannatti pappisviran avaamista naisille, joten mietimme, miksi enää odottaa. Kirkkomme kaipaa kipeästi niin miesten kuin naisten työpanosta, vt. piispa Amnuay Yodwong kertoo Suomen Lähetysseuralle.

Thaimaan evankelisluterilainen kirkko on vuonna 1994 itsenäistynyt 4 600 jäsenen kirkko, jolla on kuusi rovastikuntaa Keski-, Koillis- ja Pohjois-Thaimaassa. Sillä on lähes 30 seurakuntaa, joista kahdeksan sijaitsee Bangkokissa, ja lisäksi useampia saarnapaikkoja.

Piispa Yodwong uskoo, että kirkko saa ensimmäisen naispuolisen pappinsa vuoden kuluessa.

– Olen innostunut siitä, että tämän asian ratkettua miehet ja naiset voivat yhdessä kehittää kirkkoa. Työtä riittää meille kaikille.

"Jään odottamaan, mihin Jumala meitä kutsuu"

Mukdahanin seurakunnan evankelista Jongkolnee Sampachanyanont on odottanut pappisviran avaamista naisille jo pitkään. Hän kertoo tiedotteessa osallistuneensa naisten pappeutta koskeviin keskusteluihin jo vuonna 1999 aloittaessaan opiskelut Luterilaisessa seminaarissa.

Sampachanyanontille merkittävää oli myös osallistuminen Luterilaisen maailmanliiton tasa-arvoa käsittelevään seminaariin Malesiassa vuonna 2014.

– Puhuimme usean päivän ajan kristittyjen sisarien ja veljien kanssa siitä, miten tyttöjen ja naisten asema ja mahdollisuudet voisivat parantua kirkoissamme. Palattuani takaisin Malesiasta aloin keskittyä yhä enemmän siihen, että seurakunnassani tytöt ja naiset saisivat mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja käyttää Jumalan antamia lahjoja seurakunnan ja Kristuksen kirkon palvelukseen.

Sampachanyanont kertoo, että Thaimaan evankelisluterilaisen kirkon evankelistalla tulee olla viiden vuoden työkokemus seurakunnassa ennen kuin hän voi saada pappisvihkimyksen.

– Tiedän itseni lisäksi ainakin kaksi naisevankelistaa, joilla tämä ehto täyttyy. Jään odottamaan, mihin Jumala meitä kutsuu.

Kuva: Kirsi Salmela / Suomen Lähetysseura. Evankelista Jongkolnee Sampachanyanont (oik.) työskentelee Mukdahanin seurakunnassa erityisesti lasten ja heidän perheidensä auttamiseksi. Hän on edistänyt naisten asiaa myös Thaimaan kirkon sisällä koko työuransa ajan.