Piispat Seppo Häkkinen, Matti Salomäki ja Jari Jolkkonen vetoavat suomalaisten maatalous­tuottajien puolesta

Mikkelin, Lapuan ja Kuopion hiippakuntien piispat tuovat yhteisessä kirjoituksessaan julki huolensa maataloustuottajien ahdingosta ja ruokaturvasta Suomessa. Piispat huomauttavat, että maataloustuottajien vaikea tilanne näkyy yhä useammin myös seurakuntien diakoniatyössä.

”Maataloustuottajilla on yhteiskunnassa erityinen tehtävä. He tuottavat yhteisen ruokamme ja ylläpitävät hyvinvoivaa maaseutuympäristöä. Maataloustuottajien ahdinko on taakka, jota on kannettava yhdessä”, piispat Seppo Häkkinen, Matti Salomäki ja Jari Jolkkonen kirjoittavat.

He huomauttavat, että maatiloilla lannoite- ja muut tuotantokustannukset ovat nousseet rajusti niin, että menot ovat suuremmat kuin työstä saatu tulo. Se johtaa yhä useammat yrittäjät umpikujaan.

Piispojen mukaan maatalous on erityisasemassa, koska ruoantuotanto ei ole vain talouden asia. Riittävä ruoka on elintärkeää kaikelle elämälle.

”Merkittävä osa turvallisuutta on riittävästä ruoasta huolehtiminen. Elämme globaalissa maailmassa, mutta viime vuodet ovat opettaneet sen, että tuotanto ja jakelukanavat voivat helposti halvaantua. Silloin jokaisen kansakunnan tulisi selvitä omillaan, ehkä pitkiäkin aikoja.”

Piispat kirjoittavat, että Isä meidän -rukouksen pyyntö ’anna meille jokapäiväinen leipämme’ johtaa muistamaan riippuvaisuuden Luojasta ja luomakunnasta.

”Ruoka ei ole kulutushyödyke, vaan välttämättömyystarvike. Maaseutu ja maanviljelys ovat elämän edellytys.”

Piispat kannustavat huolehtimaan kotimaisen tuotannon ylläpitämisestä, jossa ruokaketjun eri toimijoilla on vastuunsa ja tehtävänsä.

”Suosimalla kotimaisia tuotteita ja maataloustuottajien lähituotantoa toimimme niin maailmanlaajuisesti hyvinvoivan luonnon hyväksi kuin oman maamme maatalousyrittäjien tukemiseksi.”

”Tärkeintä on huolehtia siitä, että jokaisella Suomessa asuvalla on kaikissa oloissa ruokaa.”

Piispojen kirjoituksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta.

Antoisia lukuhetkiä!

Piispat Seppo Häkkinen, Matti Salomäki ja Jari Jolkkonen vetoavat suomalaisten maataloustuottajien puolesta

Edellinen artikkeliMartin Modéus ja Johan Dalman jatkavat toiselle kierrokselle Ruotsin kirkon arkkipiispan­vaalissa
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Mikä porukka toimistossa? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä