Piispat: Sateenkaaripareja vihkineitä pappeja saa rangaista, mutta seuraamuksissa on syytä "harkita pidättyväisyyttä"

Kuva: Olli Seppälä

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ottivat keskiviikkona kantaa korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätökseen sateenkaariparin vihkineen papin rankaisemisesta. KHO linjasi syyskuussa, että Oulun hiippakunnan tuomiokapitulilla oli oikeus antaa kirjallinen varoitus papille, joka oli vihkinyt avioliittoon samaa sukupuolta olevan parin.

Piispainkokous totesi, että KHO:n päätös selkiyttää oikeudellista tilannetta, joka koskee samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä. Piispojen mukaan päätös vahvistaa, että kirkolla on uskonnollisena yhdyskuntana itsenäinen oikeus päättää, vihkiikö se avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja vai ei.

Piispainkokouksen mukaan KHO:n ratkaisu todentaa, että kirkon nykyinen avioliittokäsitys perustuu miehen ja naisen väliseen avioliittoon. Avioliittokäsityksen muuttaminen edellyttää kirkolliskokouksen päätöstä, joka vaatii taakseen määräenemmistön tuen eli kolme neljäsosaa äänistä.

Piispainkokous totesi keskiviikkona, että tuomiokapituleilla on oikeus määrätä seuraamuksia papeille, jotka ovat "vastoin kirkon avioliittokäsitystä ja annettuja ohjeita vihkineet avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja".

Piispojen mukaan esille tulleita vihkimisiä käsitellään tapauskohtaisesti, ja seuraamusten määräämisessä on "syytä harkita pidättyväisyyttä".

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo kertoi aiemmin piispainkokouksessa käsiteltävästä esityksestä, jonka mukaan sateenkaaripareja vihkineiden pappien todettaisiin toimineen vastoin kirkon kantaa, mutta tuomiokapitulin käsittelystä ei seuraisi rangaistusta. Tällaisessa muodossa piispat eivät päätöstään keskiviikkona julkistaneet.

Arkkipiispa Tapio Luoma peräsi kuitenkin Kirkon viestinnän tiedotteessa maltillisuutta.

– Varoitusten varaan tulevaisuutta ei voi rakentaa tilanteessa, jossa ratkaistavana on kirkkoa syvästi jakava erimielisyys, Luoma sanoi.

– Siksi piispainkokous kannustaa tuomiokapituleja viisauteen ja malttiin.

Lue myös:

KHO: Tuomiokapitulin rangaistus sateenkaariparin vihkimisestä jää voimaan – päätökseen liittyi eriävä lausunto

Kotimaa kysyi kaikkien piispojen kantaa avioliittoon – vastaukset paljastavat isot näkemyserot

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.