Piispat puhuivat sisäministeri Risikon kanssa paperittomista – ”Toimme esiin vakavan huolen”

Seurakuntien akuutilla avulla turvapaikanhakijoille ja paperittomille on kirkon johdon ja viranomaisten täysi tuki. Näin viestitti arkkipiispa Kari Mäkinen maanantaina tavattuaan muiden piispojen kanssa sisäministeri Paula Risikon (kok.).

Risikko oli kutsunut piispat tapaamiseen. Asialistalla olivat yhtäältä maahanmuuttoasiat, toisaalta kirkon rooli sisäisen turvallisuuden strategiassa ja toimenpideohjelmassa.

Neuvotteluun oli kutsuttu kaikki evankelis-luterilaisen kirkon piispat. Oulun piispaa Samuel Salmea ja Lapuan piispaa Simo Peuraa lukuun ottamatta kaikki olivat paikalla.

Tapaamiseen osallistui myös sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Yksi tilaisuuden tarkoituksista oli Risikon mukaan se, että ministeriö ja kirkko muodostavat yhteisen kuvan maahanmuuttajatilanteesta.

– Varaudumme siihen, että meillä on kasvava määrä maassa laittomasti olevia, ministeri sanoi tapaamisen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti arkkipiispa Mäkisen kanssa.

Risikko totesi valtion toivovan, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet lähtevät maasta vapaaehtoisesti. Hän sanoi, että vapaaehtoiseen palauttamiseen tarvitaan myös kirkon tukea.

– Kun ihminen on laittomasti maassa, hän on laittomasti maassa, ja siinä on sellainen vaara, että hän voi joutua myös ihmiskaupan uhriksi.

Ministerin mukaan kirkon ohje kirkkoturvasta ei ole ristiriidassa ministeriön linjan kanssa. Kirkkoturvakäytäntö perustuu siihen, että avun tarpeessa olevia autetaan riippumatta heidän asemastaan Suomessa. Apu voi olla esimerkiksi hätämajoitusta tai tukea viranomaisten kanssa asioimiseen.

”Seurakuntien toiminta on luovaa”

Risikko kiisti, että neuvottelussa olisi ollut kyse jonkinlaisesta piispoille järjestetystä puhuttelusta.

– Tämä ei ollut kummaltakaan puolelta puhuttelu, arkkipiispa Mäkinen jatkoi.

Arkkipiispan mukaan piispat toivat keskustelussa esiin vakavan huolen. Yhtäältä huoli koski perheenyhdistämisen vaikeutta. Toinen näkökulma oli Mäkisen mukaan se, miten kirkko ja viranomaiset voivat yhteistyössä vastata siitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita kohdellaan inhimillisesti.

Mäkinen korosti kuntien kanssa tehtävän yhteistyön merkitystä. Risikon mukaan kunnat saavat asiasta ohjeistusta tämän kuun lopussa.

– Toivon, että kirkko ei estä viranomaisten toimia ja että molemmat pitävät toisensa ajan tasalla toiminnastaan, Risikko sanoi.

– Seurakuntien toiminta on tässäkin suhteessa avointa ja perustuu luottamukselle. Käytännön kokemukset myös poliisin kanssa ovat hyviä, Mäkinen totesi.

Seurakuntien toiminta turvapaikanhakijoiden ja paperittomien hyväksi on ollut ja tulee olemaan luovaa, arkkipiispa Mäkinen sanoi tilaisuuden jälkeen Kotimaa24:lle. Hänen mukaansa yhteyksiä paperittomiin ja turvapaikkaprosessin eri vaiheissa oleviin on jonkin verran seurakunnissa eri puolilla Suomea.

– Määrät eivät ole vielä suuria, mutta tilanteisiin pyritään varautumaan. Tarinat ovat karuja ja kohtuuttomia.

”Kirkon viesti on varmastikin mennyt perille”

Ministeri Risikon mukaan neuvottelussa ei ilmennyt erimielisyyksiä. Mäkinen sanoi, että keskustelussa ei päästy kovin yksityiskohtaiselle tasolle. Arkkipiispa totesi lähestymistapojen olevan erilaisia. Kirkon lähestymistapa on Mäkisen mukaan se, että ihminen otetaan tilanteessaan aina vakavasti ja annetaan se apu, jota hän sillä hetkellä tarvitsee.

– Kirkon viesti ja toiminta siitä, että paperittomien asema pitää hoitaa yhteisesti, on varmastikin mennyt perille.

Mäkisen mukaan neuvottelu jäi kesken. Hänen mukaansa yhteinen tahto oli kuitenkin se, että suomalaisessa yhteiskunnassa säilyy koettu oikeudenmukaisuus. Risikon mukaan vuoropuhelua jatketaan.

Kuva: Olli Seppälä. Sisäministeri Paula Risikko ja arkkipiispa Kari Mäkinen puhuivat tiedotustilaisuudessa neuvottelun jälkeen.

Lue myös:

Romanikerjäläisten hätämajoitus käynnistynyt hyvin Helsingissä – ”Mitään järjestyshäiriöitä ei ole esiintynyt”

Sisäministeri Risikko: ”Tarvitsemme maahanmuuttotoiminnassa yhteistyötä, muuten emme selviä”

Piispat Ylellä: Kirkko ei voi sulkea oveaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilta

Sisäministeri ja piispat keskustelevat paperittomista

Arkkipiispa huolissaan kovenevasta pakolaispolitiikasta – ”Se, mitä on hiljaisesti tapahtumassa, pelottaa minua”

Asiantuntija: ”Kirkkoturva vahvistaa demokratiaa, ei kyseenalaista sitä”

Edellinen artikkeliKirkkohallituksen kiinteistökauppa Katajanokalla raukesi
Seuraava artikkeliVuoden pelikasvattaja löytyi Tampereen Eteläisestä seurakunnasta

Ei näytettäviä viestejä