Piispanvaalin kakkonen Jouni Lehikoinen: "Kansa on puhunut ja pulinat pois"

Jouni Lehikoinen. Kuva: Joakim Vilja

Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen sai tänään pidetyssä arkkihiippakunnan piispanvaalissa 467 ääntä. Eroa vaalin 565 äänellä voittaneeseen tulevaan piispaan Mari Leppäseen kertyi toisella kierroksella alustavan tuloksen mukaan 98 ääntä. Vaalituloksesta voi lukea lisää täältä.

Lopputulos oli Lehikoisen mukaan selkeä eikä jättänyt jossiteltavaa.

– Olen hyvillä mielin kaiken tämän keskellä. Tämä kertoo sen, että kansa on puhunut ja pulinat pois, Lehikoinen sanoo.

Analyysin paikka tulee Lehikoisen mukaan vasta myöhemmin. Hän muistuttaa kuitenkin, että olisi tärkeää kuulla myös se viesti, jota hänen taustajoukkonsa, 467 äänestäjää, pitivät tärkeänä.

– He halusivat viestittää oman huolensa kirkon hengellisestä tilanteesta tällä hetkellä. Toivon, että se ääni myös tulisi kuuluville.

Huolenaihe koskee Lehikoisen mielestä sitä, että kirkko liukuu pikkuhiljaa alamäkeen ja yleisuskonnollisuuteen.

– Kirkon hengellinen profiili täytyy saada nousemaan ja sitä on terävöitettävä. On panostettava hengelliseen johtamiseen ja hengellisyyteen. Huomispäivänä kirkkoon kuulutaan vain ja ainoastaan sen hengellisen sanoman takia. Tätä "momentumia" kirkko ei saisi menettää. Tämä oli se ääni, jonka itse halusin tuoda yhtenä ydinviestinä esille.

Lehikoinen toivoo, että vaalissa ehdokkaan sukupuolella ei olisi ollut merkitystä.

– Mutta totta kai nais-mies-asetelmaa tuotiin tahtomattakin esille. En usko, että se oli millään tavalla ratkaisevassa roolissa. Totta kai paineita oli, kun piispakunnassa on tällä hetkellä vain yksi naispuolinen piispa, mutta toivon, että se ei olisi ollut se päällimmäinen asia.

"Tässä vaalissa haettiin kirkon linjoja"

Koko syksyn kestänyt vaaliprosessi oli Lehikoiselle raskas mutta myös rohkaiseva ja silmiä avaava.

– Kiertelin jonkin verran hiippakunnan alueella ja sain kuulostella ihmisten ajatuksia ja huolia. Ihmisiltä tuli viestejä muualtakin Suomesta. Koin, että tämä ei ollut ainoastaan ihan paikallinen vaali. Tämä oli myös vähän laajemman piirin vaali, jossa haettiin kirkon linjoja. Se avasi minulle niitä huolia, joita ihmisillä kirkkoa kohtaan tällä hetkellä on.

Mari Leppäselle Lehikoinen haluaa lähettää kiitokset hyvistä keskusteluista.

– Piispaehdokkaiden kesken meillä oli alusta alkaen hyvä henki, vaikka taustalla tapahtuikin kaikenlaista, mikä kuuluu ilmeisesti vaaleihin. Toivotan Marille kaikkea hyvää.

Tämän jälkeen on Lehikoisen mukaan aika kääriä hihat ja lähteä yhdessä rakentamaan kirkkoa eteenpäin.

– Uusi piispa tarvitsee kaiken tuen, mitä on saatavilla. Tätäkin haluan tässä viestittää.

Lehikoinen haluaa myös kiittää omia kannattajiaan.

– Mukana oli ihmisiä hyvin laajalta alueelta, ja siitä olen iloinen. Iloitsen myös monista hiljaisesti vaalien eteen taustalla työtä tehneistä.

Lehikoinen arvioi, että tiettyä jakaantuneisuutta arkkihiippakunnassa on havaittavissa.

– Tämä oli yksi äänestystulos, mutta tämän yli päästään ja on päästävä. Nyt lähdetään rohkeasti rakentamaan kirkkoa. Meitä kaikkia tarvitaan tässä kansankirkon kokonaisuudessa. Jokaiselle on löydyttävä oma paikka, myös niille, jotka ovat kirkon hengellisyydestä huolissaan, Jouni Lehikoinen sanoo.

Lue myös:

Mari Leppänen Turun arkkihiippakunnan piispaksi

Tuleva piispa Mari Leppänen: "Kiitän kaikkia tienraivaajia siitä, että voin tänään olla tässä"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.