Piispa Salmi: Veteraanien muistojen tärkein viesti on "Ei enää koskaan sotaa!"

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaa vietettiin tänään Oulussa. Juhlan teemana oli Vastavirtaan nousee lohen suku. Alkuhartauden pitivät Oulun piispa Samuel Salmi ja Metropoliitta Elia.

Puheessaan piispa Salmi painotti sotamuistojen jakamisen tärkeyttä.

– Jokainen sotaveteraani kantaa sydämessään ja mielessään muistoja, jotka eivät saa milloinkaan kuolla. Muistojen tarkoituksena on kerrata viestiä: Ei enää koskaan sotaa! Ei niitä kauhuja, joita veteraanit saivat tuntea, kotirintamaakaan unohtamatta, Salmi sanoi.

Salmi viittasi puheessaan kohtaamiseen Tali-Ihantalan taistelusta selvinneen veteraanin kanssa.

– Kun ilmaisin tälle sankarille kunnioitukseni ja ihailuni, hän vastasi: ”Niin piispa, ei se lähtökohdissaan ollut sankaruutta, meidät pakotettiin siihen.” Sitten hän jatkoi puhumalla velvollisuudesta. Tämä kertoo kansakunnan selviytymisen perusjuonteen. Se on velvollisuus, joka on omaa etua suurempi. Se ei kysy kunniaa, vaan solidaarisuutta omalle kansalle ja sen rakkaille lähimmäisille, piispa Salmi sanoi.

Salmi puhui veteraaneille, kuinka heidän uhrauksiensa ansiosta siniristilippu liehuu tänään kertoen kiitollisuudesta, isänmaasta, vapaudesta ja rauhasta.

– Se julistaa myös ristinmerkillään Jumalan turvasta. Tämä merkki avaa tietä kohti tulevaisuutta, jossa velvollisuus, solidaarisuus kaikkia lähimmäisiä kohtaan ja elämää kannattelevat arvot mahdollistavat hyvän elämän myös tänään, muuttuvassa ja hyviä tekoja janoavassa maailmassa.

Veteraanijuhlaan vieraana osallistunut Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen kuvasi juhlaa liikuttavaksi ja esityksiä ja puheita erinomaisiksi.

– Mieleeni jäi erityisesti hauska ja syvällinen sketsi pikkupojan ja veteraanin kohtaamisesta. Väkeä oli paikalla paljon. Iloitsin, että juhla oli Oulussa. Pohjoisen veteraanit pääsivät näin paikan päälle, Pesonen sanoo.

Veteraanipäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta.

Viime vuoden alussa sotiemme veteraaneja oli elossa noin 15 000 miestä ja 11 000 naista. Heistä 3 200 on sodissa vammautuneita. Veteraanien keski-ikä on jo yli 90 vuotta.

Vuoden 2017 Kansallisen Veteraanipäivän pääjuhla järjestetään Lahdessa.

Kuva: Niilo Pesonen. Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlan alkuhartaus.