Piispa Matti Repo: Kirkon sanoma on rajoittunut korona-aikana liikaakin viran­omaisten tahtoon

Tampereen piispa Matti Repo. Kuva: Olli Seppälä

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo pohti tänään keskiviikkona Radio Dein ja Kotimaan Piispan kyselytunnilla, onko kirkko mennyt koronapandemian keskellä liikaa "virkamieskylki edellä".

Hänen mukaansa seurakunnissa on pidetty huolella kiinni virnaomaisohjeista ja huolehdittu jopa tiukemmista rajoituksista kuin viranomaiset ovat edellyttäneet. Keskiössä on ollut ajatus, että kirkon tilaisuuksista tai työntekijöiltä ei saa lähteä liikkeelle tartuntaketjuja.

Nämä sinänsä viisaat ja tärkeät toimet ovat Revon mukaan saattaneet jättää varjoonsa kirkon rohkaisevan ydinviestin siitä, että hyvä Jumala hoitaa ja kantaa ihmisiä historian kaikissa vaiheissa ja siksi meillä on syytä luottaa tulevaisuuteen myös kärsimyksen keskellä.

– Kirkon sanoma on Jumalan tahdon etsiminen. Itsekriittinen huoleni on, onko meidän sanomaksi kuitenkin jäänyt helpompi viesti: noudattakaa viranomaisten tahtoa.

– Olemmeko olleet uskollisia omalle kutsumuksellemme ja osanneet kertoa, että Jeesuksessa Kristuksessa Jumala sitoutuu ihmisten kärsimykseen ja kulkee heidän kanssaan? Repo kyseli.

Hän painotti, että myös kirkon ja sen työntekijöiden tehtävä on toimia Kristuksen tavoin: kulkea kärsivien rinnalla rohkaisten ja tukien.

– Viestini on, että tuleepa elämässäsi eteen mitä vain, sinä olet turvassa. Olet Jumalan rakkauden kohde. Hän kuljettaa sinut huomiseenkin. Kulkutauteja ja sotia on tullut ja mennyt. Silti olemme tulleet tähän asti ja meillä on asiat hyvin.

"Kirkko on Kristuksen perustama uppoamaton laiva"

Matti Revon mukaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ei myöskään pidä olla loputtomasti huolissaan omasta tulevaisuudestaan. Hän toteaa, että pohjoismaiset yhteiskunnat ovat luterilaisen kristillisyyden läpäisemiä.

– Ihmisten käsitys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä noudattaa tuhannen vuoden kristillisen julistuksen perinnettä. Meidän pitäisi suhtautua kirkossa avoimesti tulevaisuuteen eikä olla kauhuissaan ja paniikissa jäsenkadosta.

– Ei kirkko ole yhdistys, joka lakkaa, kun siinä on enää muutama jäsen. Tämä on Kristuksen perustama uppoamaton laiva, joka voi olla monissa inhimillisissä myrskyissä, mutta sillä on silti suuri maailmaa mullistava vaikutus ja se elää ja toimii.

Repo sanoi, että Jumala toimii yhteiskunnassa myös kirkon ulkopuolella ja kirkosta huolimatta ja pitää huolta maailmasta. Olennainen asia ei ole lopulta kirkon organisaatiorakenne, vaan kirkko, joka julistaa evankeliumia ja jakaa sakramentteja.

Vihainen voima ei auta rakkauden asiassa

Repo kehotti seurakuntia järjestämään jouluna kirkoissa ja hautausmaiden siunauskappeleissa riittävän monta peräkkäistä tilaisuutta, jotta kaikki halukkaat pääsevät sopivin turvavälein sanankuuloon.

– Yhteiskunta antaa hyvin kirkolle tilaa vapaaseen uskonharjoittamiseen ja se meidän kannattaa hyödyntää ja kutsua ihmisiä ja rohkaista: Tulkaa vain!

Revon mukaan kirkon pitää olla näkyvä ja luokse kutsuva. Sen on pyrittävä sulkemaan sisäänsä erilaisuutta. Käsityksiä eri asioista ei pidä lyödä lukkoon nopeasti.

– Vakaumukset antavat kyllä voimaa, mutta joskus se on vihaista voimaa, jossa tiedetään hyvin tarkkaan, kuka on oikeassa ja kuka väärässä. Siitä ei ole hyötyä rakkauden asiassa. Vakaumuksen pitäisi antaa meille pitkämielistä kykyä sietää paradokseja.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Piispa Matti Repo: Kirkon sanoma on rajoittunut korona-aikana liikaakin viranomaisten tahtoon