Piispa Mari Leppänen puolustaa kolumnissa juridista suku­puoltaan korjaavien oikeuksia

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen kommentoi Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan kolumnissa translain uudistamista.

Leppänen kirjoittaa vierailustaan Seilin saarella, jonne on viety aikanaan spitaalisia, kroonikoita ja mielisairaita. Alempaan yhteiskuntaluokkaan kuuluville naisille yksi poispääsykeino saarelta on ollut sterilisaatio.

Leppänen toteaa, ettei kysymys ole vain historiasta, sillä Suomen lain mukaan ihmisen on oltava steriloitu tai muuten lisääntymiskyvytön, jotta hän saa korjata juridisen sukupuolensa.

”Aikaisemmin uskottiin, että trans­sukupuolisuus on mielenterveyshäiriö. Tänään ymmärrämme, että sukupuoli­vähemmistöön kuuluminen ei ole sairaus tai mielenterveysongelma. Näin on linjannut myös Maailman terveysjärjestö WHO. Lailla ja yhteiskunnallisella ilmapiirillä on merkitystä. Tutkimusten mukaan sukupuoli- ja seksuaali­vähemmistöihin kuuluvilla nuorilla on kohonnut itsemurhariski”, Leppänen kirjoittaa.

Hän toteaa, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa juridista sukupuoltaan korjaavalta vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä.

”Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on linjannut, että pakkosterilisointi on ihmisoikeusloukkaus. Kysymys on ihmisen arvosta. Suomen ei tule eristäytyä ihmisoikeuksia vastustavaksi saareksi”, Leppänen kirjoittaa.

Lisääntymiskyvyttömyyden vaateesta luopuminen osana sukupuolen juridista korjaamista on yksi muutoksista, joita esittää myös eduskuntaan etenevä kansalaisaloite translain uudistamisesta. Aloite keräsi toukokuun loppuun mennessä runsaat 68 000 kannatusilmoitusta.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Piispa Mari Leppänen puolustaa kolumnissa juridista sukupuoltaan korjaavien oikeuksia

Edellinen artikkeliHallinto-oikeuden mukaan miestä mahdollisesti syrjittiin kirkkoherran­vaalissa – ”Ei tule mieleen aiempia tapauksia kirkossa”
Seuraava artikkeliTervetuloa tutustumaan Espoon uusvanhaan piispalaan, oppaana Kaisamari Hintikka

Ei näytettäviä viestejä