Piispa Luoma: "Suvaitsevaisuuskeskustelun taustalla hylkäämisen pelko?"

Espoon piispa Tapio Luoma arvelee, että lopullisen hylkäämisen eli kadotuksen pelko "voi olla sukua sille, mitä me sosiaalis-eettisissä kysymyksissä pelkäämme". Luoma puhui torstaina Suomen Raamattuopiston Hengellisten syventymispäivien avaustilaisuudessa.

Luoma totesi, että jokaisessa ihmisessä asuu hyväksymisen kaipuu.

– Mutta hylkäämistä pelkäämme kuollaksemme. Että emme olekaan sitä, mitä meiltä odotetaan.

– Syntiinlankeemuksen jälkeen ihminen karkotettiin paratiisista. Tapahtui hylkääminen. Tuollaisesta on kyse aina, kun ihminen pelkää hylätyksi tulemista, Luoma totesi.

Hän huomautti kuitenkin, että Jumala ei hylännyt syntiin langenneita ihmisiä kokonaan.

– Jumala antoi ihmisille uuden tehtävän - viljellä ja hankkia elantonsa. Silti syntiinlankeemus välitti jotain hylkäämisestä ihmisten peruskokemuksiin.

Luoman mukaan syyllisyyskysymykset kuuluvat uskonnollisen elämän ytimeen.

– Kyselen, ovatko myös aikamme sosiaalis-eettiset kysymykset sittenkin uskonnollisia kysymyksiä, joiden taustalla on tukahdutettu Jumalan kaipuu. Onko esimerkiksi nykyaikaisen suvaitsevaisuuskeskustelun taustalla heijastuma hylkäämisen pelosta, joka jo paratiisissa tuli vastaan? Pelko että suljetaan ulkopuolelle.

– Kadotuksen pelkokin voi olla sukua sille, mitä sosiaalis-eettisissä kysymyksissä nyt pelkäämme, Luoma vertaili.

Hän korosti, että kukaan ihminen ei voi tuomita toista kadotukseen, vaikka kirkon historiassa näin onkin usein haluttu tehdä.

– Vain Jeesus Kristus voi sanoa, kuka joutuu kadotukseen. En muutenkaan halua keskittyä kadotukseen, vaan mieluummin puhun taivaasta. Kristinusko on silti tuonut kadotuksenpelkoonkin lohduttavan näkökulman.

Luoma muistutti, että asiat eivät päättyneet ristille.

– Jeesus elää – kuolema on voitettu. Mikä näytti totaaliselta hylkäämiseltä, ei lopulta ollutkaan sitä, Luoma totesi.

Hengelliset syventymispäivät Helsingissä alkoivat eilen ja jatkuvat sunnuntaihin. Järjestäjät ovat Suomen Raamattuopisto, Helsingin tuomiokirkkoseurakunta ja Töölön seurakunta. Katso päivien ohjelma.